Kastamonu Üniversitesi ilk patent lisanslamasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kemal Akyol ve Doç. Dr. Ümit Atila tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli buluş, HC Dijital Sağlık Teknolojileri Sanayi Ticaret Limited Şirketine münhasır olmayan lisans modeliyle lisanslandı.
Üniversitemizin hak sahibi olduğu “Dijital Beyaz Masam: Yapay Zekâ Destekli Çok Modlu Sorun Bildirim ve Yönetim Sistemi” başlıklı patentin lisanslanmasıyla, Üniversitemizde geliştirilen teknolojinin kullanım ve ticarileştirme hakları lisans yoluyla özel sektöre aktarıldı.
Lisanslama Süreci TTO Koordinasyonunda Yürütüldü
Patent lisanslama sürecinde teknolojinin kullanım alanları, ticarileşme potansiyeli ve farklı kurumsal yapılarda uygulanabilirliği değerlendirildi. Uygun firma ile eşleştirme, teknik ve ticari görüşmeler ile sözleşme süreçleri Kastamonu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinasyonunda yürütüldü.
Teknolojinin ticarileştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Üniversitemiz ile HC Dijital Sağlık Teknolojileri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ortaklığında TÜBİTAK 1702 Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı’na proje başvurusu da gerçekleştirildi.Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, gerçekleştirilen patent lisanslamasına ilişkin değerlendirmesinde, üniversitelerde üretilen bilginin ve geliştirilen teknolojilerin ticarileştirilmesinin teknoloji transferi sürecinin aşamalarından biri olduğunu belirtti.
Rektörümüz, Üniversitemizin ilk patent lisanslamasının gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, akademisyenler tarafından geliştirilen buluşların özel sektörle buluşturulmasına ve farklı teknolojilerin lisanslanmasına yönelik çalışmaların da devam edeceğini kaydetti.
