aday öğrenci
önemli haber

cep son onemli uyari

Üniversitemizde ‘2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ faaliyetleri kapsamında tertiplenen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu konuşmacı olarak iştirak ettiği ‘Türkiye’de ve Dünya’da Bilim Tarihi Çalışmaları’ konferansı 18 Nisan 2019 tarihinde Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşuyla başlayan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Unat yaptığı konuşmada, bilim tarihi çalışmalarının öneminden bahsetti.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın yaptığı konuşmada; “Bu sene Fuat Sezgin yılı olması hasebiyle daha evvelden yaptığımız protokoller çerçevesinde programlarımız devam edecek. Bilim tarihi hususunda ciltlerce eser meydana getiren ilim adamlarımızın başında da Ekmeleddin İhsanoğlu hocamız geliyor. Bizim bilim adamlarımızın geçmişten günümüze günümüzden de daha sonrasına ortaya çıkarması gereken bir hakikat var. Sadece batıya atfedilen bilim tarihi, her şeyi batıdan çıktı anlayışıyla devam eden bilim tarihi anlayışını değiştirmek icap ediyordu. Bunun öncülerinin başında da Fuat Sezgin hocamız geliyor. Modern medeniyeti doğuran İslam medeniyetidir. Dolayısıyla bilim tarihi de hiçbir zaman batıyla sınırlandırılması mümkün olmayan bir tarihtir. Kendi milletimiz açısından baktığımızda bilinen devlet tarihimizden çok daha eski bir eğitim tarihimizin olduğunu görüyoruz. Gerek ilmi sahada gerekse eğitim sahasında hiç de tarihimizde boş olmadığımızı görebiliyoruz. Bunları artık düzenli bir şekilde çalışıp iyi bir şekilde ortaya koyarak gelecek nesillere gerçeklerle anlatılması gerekiyor. Bilim tarihçilerimize de bu manada çok iş düşüyor” dedi.

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu ise; “Ben öğrencilik hayatımda da bu tarz etkinliklere çok katılırdım. 35 yıl öncesine gitmiş oldum, davetten ötürü teşekkür ediyor iştirakten ötürü memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Bu tarz konferansların özellikle öğrenciler üzerinde büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bizim eğitimiz sistemimizde bazı şeyleri okurken okuyup geçiyoruz ama işin mantığını oturtmaya belki tecrübemiz yetmiyor belki de düşünce sistemimiz. Yıllar içinde biriktikçe geçmişte söylenen, geçmişte okunan bazı şeylerin üst üste binmesi zihin dünyasında da büyük değişikliklere sebep oluyor. Gençlere naçizane tavsiyem, okuduklarınızı lütfen kıyaslayarak okuyun. Lütfen okuduğunuz her salt bilgiyi doğrudur diye kabul etmeyin. İşin mutlaka bir diyalektiği var, sistemin kendi içinde bir mantığı var onu oturtmaya çalışın. İnanıyorum ki geleceğimiz sizlersiniz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ise; “Dünden beri Kastamonu’yu, Kastamonu Üniversitesi’ni geziyor ve tadını çıkarıyorum. Gerçekten çok mutlu oldum. İlk defa Kastamonu’ya geliyorum. Çok güzel bir vilayet merkezindeyim. Çok şey öğrendim. Tarihi abideler görme imkânım oldu. Tarihi olayların olduğu mekânları ziyaret ettim. Beni memnun eden ikinci husus kampüsün güzelliği. Bunu başka yerlerde de bulabiliriz ama benim burada başka yerde bulamadığım mühim bir şey var o da genç meslektaşlarımla buluşmak. Onlarla yaptığımız mesleki tartışmalar yaptık. Ben burada torunlarımı görüyorum” dedi.

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in yaşamı ve ilim dünyasına kazandırdıkları hakkında bilgiler paylaştı.

Konferansın ardından Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı makamında ziyaret ederek Üniversitemiz şeref defterini imzaladı.