Kırgızistan Fahri Konsolosu Üniversitemizi Ziyaret Etti

Kırgızistan Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa Kurt, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret etti.

Ziyarette Üniversitemiz ile Türk ve İslam Dünyası ile ilgili yapılabilecek faaliyetler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Üniversitemizin mevcut durumu hakkında bilgiler verdi. Konuşmasında “Üniversitemizde 44 farklı ülkeden 2200 kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan gencimiz eğitim görmektedir. Bunlardan 154’ü Kırgızistan Cumhuriyeti vatandaşıdır. Her yıl Türk Dünyasından gelen talebelerimizle birlikte çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Kırgızistan dahil olmak üzere Kazakistan, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  gibi birçok ülkede milletlerarası ilmi ve sosyal faaliyetler tertip etik. Talas’ta ilahiyat fakültesi kurulması için çalışmalarımız son safhaya geldi. Üniversite olarak Türk Dünyası ile alakalı yapılacak çalışmalar hakkında elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” dedi.

Konuşmasında Başkent Platformu hakkında da bilgiler veren Dr. Mustafa Kurt, “Yapmış olduğumuz çalışmalar ecdadımıza olan borcumuzun ödenmesinin ifası anlamına gelir. Gelecekte evlatlarımıza, torunlarımıza bir mirastır. Özgür bir Türkiye’nin bölgesel anlamda değerlendirdiğimizde; güçlü bir Türkiye’nin ve bütün mazlumların özgür olması anlamına gelecektir. Hakkın, hukukun, adaletin teslim olması anlamında gelecektir. Türk Bayrağı ile gurur duyuyoruz ve bu çalışmalarla bayrağımızı yüceltmek gerekiyor. Türk Cumhuriyetlerine, İslam Devletlerine örnek olmamız gerekmektedir. 10 yıl önce Uluslararası Başkent Barış ve Kardeşlik Platformu’nu kurduk. Sivil inisiyatif olarak Türkiye’nin lobi faaliyetlerine ihtiyacı olduğunu hasıl eyledik. Yurt içinde ve yurt dışında irili ufaklı sivil toplum kuruluşlarını ortak akıl oluşturmak maksadıyla yola çıktık. Misyonumuz ise ecdadımızın bizlere bırakmış olduğu Osmanlı İmparatorluğu’nun manevi kurucusu olan Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözünü rehber edindik. O günden bugüne sadece bünyemizde sivil toplum kuruluşlarını almak şartı ile 1200’ü aşkın STK bizimle birlikte ortak hareket etmektedir. 10 yıldır yurt içinde ve yurt dışında ortak akılda buluşmak sureti ile milli bir çizgide bu faaliyetlere devam ediyoruz. Uluslararası bir platform olmamız hasebiyle şu ana kadar 69 ülkemiz bizimle birlikte hareket ediyor. 1200 STK’nın ortak sesi olan Rusça-Türkçe dillerinde yayın yapan Sivil İnisiyatif Gazetemiz var. Gazetemiz BM tanımış olduğu 196 ülkenin devlet başkanlarına, dışişlerine ve Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı ve makamına, Başbakan ve makamına, ülkemizde bulunan büyükelçiliklerin tamamına, bünyemizde bulunan kardeş kuruluşlarımıza gitmektedir. Sosyal sorumluluk projelerimiz ile devlet aklına bu ve benzeri konularda da köprü olduk.

Sadece Kırgızistan Cumhuriyeti ile de sınırlı kalmayarak ezelinde Türk Cumhuriyetleri ile başlamış gönül coğrafyamız ile ilgili ve alakalıyız. Sizde sadece bu anlamda Kırgız kardeşlerimize değil gönül coğrafyamız olan Türk Dünyasında ki kardeşlerimize, ülkemizde yaşayan evlatlarımıza bu anlamda gönül teri döküyorsunuz. Sizlere de bu konuda teşekkür ediyoruz” dedi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Fahri Konsolosu ve Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa Kurt, Üniversitemiz şeref defterini imzaladı.

Ziyaret; Dr. Mustafa Kurt tarafından Rektörümüze Başkent Uluslararası Kardeşlik ve Barış Platformu faaliyet kitabı, Platformun 15 Temmuz Darbe Girişimi dokümanlarının, Uluslararası Sivil İnisiyatif Gazetesi’nin takdimi ile Rektörümüze Kırgızistan milli kıyafeti olan çapan ve kalpak giydirilmesi ile devam etti.

Ziyaret; Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından, Kırgızistan Fahri Konsolosu ve Başkent Platformu Genel Başkanı’na hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından Üniversitemiz Külliyesinin gezilmesi ve şehir turu ile son buldu.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.