Kırgız Cumhuriyeti Milli Kahramanı Eski Gençlik Bakanı ve Almatı Genel Konsolosu Dr. Alyasbek Alımkulov’un konuşmacı olarak iştirak ettiği ‘Kırgız Cumhuriyetinde Demokrasi Mücadelesi’ adlı konferans Üniversitemiz Ahmed Yesevi Konferans Salonunda yapıldı. Program Kırgız Cumhuriyetinde Demokrasi Mücadelesi Fotoğraf Sergisinin açılmasıyla başladı.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve Eşi Selma Aydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Almatı Genel Konsolosu Dr. Alyasbek Alımkulov ve eşi hanımefendi, Kırgız Milli Sanatçı Malik Alikeev, kamu, kurum ve kuruluşların amirleri, akademisyenlerimiz ve talebelerimiz iştirak etti.

İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Üniversitemiz ve Kastamonu Belediyemizin beraber tertiplediği programda Kırgızistan Cumhuriyeti milli kahramanı Eski Gençlik Bakanı konuşmacı olarak katıldığı ve Kırgızistan demokrasi mücadelesini bizzat yaşayan biri olarak bizlere anlatacak. Bizim her zaman söylediğimiz geçmişimiz geleceğimiz bir olan Kırgız Türkleri ve Türkiye Türkleri Türkistan coğrafyası üzerinde Sovyet Rusya hâkimiyeti zamanında ayrı düştüyse de artık inşallah kıyamete kadar birlikte olacağız.

31 ağustos 1991 tarihinde Kırgızistan istiklalini ilan etti ve Türkiye onu tanıyan ilk devlet oldu. Üniversitemiz bugüne kadar Kırgızistan üniversitesi ile birlikte protokoller imzalamış faaliyetler ve projeler yürütmüştür inşallah bu münasebetlerimiz daha da devam edecek.

Orta Asya Türk cumhuriyetleri arasında da farklı bir konuma sahip demokrasi talep eden bir ülkedir. Sovyet rejimi ile demokrasinin seyri değişiyor. Milli kahramanımız bu günlere nasıl geldiğini anlatacak. Kendisi bu mücadelede çok büyük role sahiptir. Kırgızistan cumhuriyetinin en genç bakanı, generali ve milli kahramanıdır. Almatı konsolosluğunda çalışmaktadır ve Türk birliğine aydınlık olmaktadır. İslam dünyasını devamlı kollamaya çalışır.” dedi.

Konferansta konuşma yapan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş; “Türk devletlerinde olduğu Kırgızistan’la da ciddi bir manada yakınlaşma ve görüşmeler olması bizim için sevindirici. Bunun en büyük kaynaklarından biride Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız. Bu vesile ile Türk dünyası ile olan bağımız güçlenerek gelişiyor. Kastamonu Üniversite de bağlarımızın güçlenmesinde büyük katkılar sağlıyor başta Rektörümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türk dünyası kültür başkenti olmadan önce de çok ciddi bağlantıların Kastamonu Üniversitesi tarafından kurulduğunu ve oluşturulduğunu biliyor ve takip ediyoruz.

Bütün ülkeleri demokratikleşme yolunda ciddi mücadeleleri olmuştur. Kırgızistan’ın da bu konuda ki mücadelesini sayın eski gençlik bakanımız bizlere anlatacak. Bizimde demokratikleşme adına çok ciddi mücadelelerimiz oldu. En sonuncusu 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı Türk milletinin dinine milletine bayrağına bağlı kalarak vermiş olduğu mücadeleyi görüyoruz.” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak iştirak eden Dr. Alyasbek Alımkulov; “"Türk dünyasının büyük insanı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 'dünyada hakiki mürşit ilimdir.' demiştir. O insan hayatı boyunca ülkesi için, devleti için, milleti için çalışmıştır, ilim öğrenmiştir ve canını ortaya koymuştur. 'Mustafa Kemal Atatürk sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değeri' diyen insan yanılır. O sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değeri değildir. Mustafa Kemal Atatürk tüm insanlığın, özellikle Türk dünyasınındır, Türk dünyasının önemli değeridir. Yani bizimdir." dedi.

Herkesin kendi devleti ve milletinin yararına çalışması gerektiğinin altını çizen Alımkulov, "Dünya tarihi içinde köklü tarihe sahibiz. Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Abdülhamid, Fatih Sultan Mehmet gibi tarihte örnek alacağımız pek çok büyüğümüz vardır. Tüm Türk dünyasının değeri olan Manas Destanı'mız var. Biz şanslı insanlarız. Bu ülkeyi kurmuş Mustafa Kemal Atatürk gibi bir değerimiz var. Bu büyük tarihimizi layıkıyla yaşamalıyız. Vatanımızı, toprağımızı, milletimizi sevmeliyiz ve milletimiz için çalışmalıyız. Köklü milletiz, zengin tarihimiz var, medeniyetimiz var geleneklerimiz var büyük insanlarımız var, demek ki bizim geleceğiz var." diye konuştu.

Üniversitemizde eğitim gören Kırgız talebelerimizden Kırgız danslarından örneklerinin sunulduğu programın devamında Kırgız Cumhuriyeti Milli Kahramanı Gençlik Eski Bakanı ve Almatı Genel Konsolosu Dr. Alyasbek Alımkulov’a Üniversitemiz senatosu tarafından Siyaset Bilimi alanında verilen fahri doktora unvanının tevdi töreni yapıldı.

Programın sonunda Kırgız Milli Sanatçı Malik Alikeev, Kırgızca ve Türkçe şarkılar seslendirdi.

DSC 4777

DSC 4728