Hocalı Soykırımının 28. yıldönümü dolayısıyla Üniversitemiz Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu tarafından Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nun da anma programı düzenlendi.

Düzenlenen programa; akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Program; soykırımda şehit olan soydaşlarımızı anmak için saygı duruşu, ardından da İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunmasıyla başladı. Şiir söyleyişi ve video gösterimi ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Topluluğu Başkanı Tural İsabayli; “Ermeni Taşnak Çeteleri tarafından acımasızca katledilen, insanlık dışı, vahşi bir etnik temizlik kampanyasının masum kurbanları olan, 28 yıldır adalet bekleyen Hocalı şehitlerini anmak için buradayız.

26 Şubat 1992'de eski Sovyet zırhlı birliğinin de desteğini alan Ermenistan ordusu Karabağ bölgesindeki Hocalı‘da sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan 613 kişiyi soykırıma tabi tuttu. Bu işgal ve kıyımın münferit bir eylem değil, Ermenistan’ın benimsediği bir devlet politikasıdır. Uluslararası hukuk açısından soykırım olduğu tartışma götürmeyecek biçimde ortada olan Hocalı’da yaşananlar için yapılacak çok iş var. Kuşkusuz ki bunların en önemlisi, adaletin tescili ve yerini bulmasıdır. 2016'da Ermenistan'a ve onlara destek veren güçlere Azerbaycan ordusunun kısa bir zaman içinde öz topraklarını işgalden arındırma gücünde olduğunu gösterdik. Ermenistan'ın işgal politikasına devam etmesi, her an kanlı bir savaşın fitilini ateşleyebilir. On birlerce, yüz binlerce insan, bu savaşta hayatını kaybedebilir. Ama biz sorunun uluslararası hukukun norm ve prensiplerine uygun bir şekilde barış yoluyla çözülmesinden yanayız. Er geç biz topraklarımızı geri alacağız fakat Hocalı'da yaşananları asla unutmayacağız.” şeklinde konuştu.

Ardından programa konuk konuşmacı olarak katılan Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Asker Hocalı Soykırımı hakkında dinleyicilere konuşma yaptı.

Doç. Dr. Ali Asker konuşmasında; “Yetmiş yıllık Sovyet döneminde her zaman Moskova tarafından destek ve himaye görmüş Ermeniler, Sovyetler Birliğinin yıkılma sürecine girmesiyle yayılmacı ve şovenist politikalarını yeniden uygulamaya koydular. Bugün Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal altında tutan Ermenistan yönetimi sorunun barışçıl yoldan çözümüne yakın durmamaktadır. Ermeni yönetiminin tarih boyunca sürdürdüğü Türk düşmanlığı kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Hayali “Büyük Ermenistan” projesinin rehber edinerek devam ettirdikleri yayılmacılığı durduracak uluslararası yaptırım mekanizmasının olmaması, maalesef sorunun çözümü açısından savaş ve meşru müdafaa dışında herhangi bir seçenek bırakmamaktadır.” sözlerine yer vererek, soykırım hakkında katılımcılara geniş bilgi verdi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program, teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.