Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Üniversitemiz tarafından ‘İŞKUR Kampüste’ programı çerçevesinde Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda ‘Kastamonu Kariyer Günleri’ adlı program tertiplendi.

Tertiplenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Ticaret İl Müdürü Sefa Özata, İŞKUR İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, akademisyenler, kamu kurum kuruluş ile sektör temsilcileri ve talebelerimiz katılım sağladı.

Açılış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı; “İŞKUR olarak öncelikli hedefimiz istihdamı arttırmak ve işsizlikle mücadele etmek. Bu anlamda bizim için geleceğimizin teminatı olan siz değerli gençlerimizin İŞKUR’dan daha fazla faydalanması için buralardayız. Birçok hizmetimiz direk olarak gençler için konuşlandırılmıştır ve bunlardan yararlanmanız bizim için çok önemli. Ben de üniversite öğrencisi olduğumu süreci hatırladım. O süreç içerisinde düşüncem, okulu bitirerek bir an evvel iş piyasasına atılmak ve kendi ayaklarım üzerinde durmaktı. Ancak o gün ne yazık ki dilimize Fransızca’dan gelen kariyer kelimesi yoktu. İnternet, sosyal medya ya da kariyeri planlamada yardımcı olacak birçok kurum ve kuruluş yoktu. Oysa bugün internet, sosyal medya, kamu kurum ve kuruluşlar mevcut. Ama bunların hepsinden önemlisi İŞKUR var. İŞKUR 1946 yılından beri hizmet veren bir kamu kurumu. O zaman, özellikle meslek danışmanlığı noktasında böyle bir hizmeti yürütmüyordu. 2012 yılı itibariyle aktif olarak bu hizmeti yürütüyoruz. Biz, özellikle sizlerin kariyer planlamasına yardımcı olmak, sizlerin mesleğinize hazırlanmanıza katkı sağlamak, destek olmak için, ‘İŞKUR daima yanınızda’ sloganını kullanıyoruz” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ise; “Üniversitede kariyer deyince akla akademik kariyer gelir veya devlet memurluğunda terfi etmek gelir. İş hayatında kariyer, işini büyütmek ve ilerlemek olarak görülür. Bizim özellikle kendi sahamızda çalışan, iş hayatına girenlere tavsiyemiz ‘Çok büyük başlamayın, işi yavaş yavaş büyüterek gidin’ şeklinde olurdu. Bu hem öğrenme bakımından hem de sağlam adımlarla işi büyütme ve ufuk açma bakımından faydalıdır. Mesela ticarete giren için de bakkal dükkanıyla başlayıp markete, marketten süpermarkete daha sonra alışveriş merkezine çevirmesini tavsiye ederiz. Çünkü büyütmezseniz, durgunlaşırsınız, yok olursunuz. İşi büyütmezseniz, bir ileri seviyeye geçmezseniz iş hayatı yavaş yavaş yok olmaya doğru aşağıya gider. Artık dünyada işveren de çalışan tarifleri de farklılaştı. Dolayısıyla işveren çalıştıracağı elemanda birçok vasıf arıyor. İşveren, tam teçhizatlı olmasını, çok iyi yetişmiş olmasını istiyor. Her gün biraz daha bu konuda hassasiyet gösteriyor. Gençlerimizin bu manada, kendilerini hazırlarken ne ihtiyaç varsa ona göre kendilerini hazırlaması lazım. Üniversitede tahsil gördünüz, diplomanız var o bir referanstır. Bir diğer husus, en az bir yabancı dil öğrenmektir, peşinden yenisini öğrenmektir. 10 sene sonra Türkçe geçerli bir dil olacak, bunun yanı İngilizce zaten var İspanyolca, Çince de geçerli dil olacaktır. Bunları hep dikkate almalısınız. Herkes yeni kariyer planlamaları düşünmek durumundadır, bu hepimiz için geçerlidir” dedi.

Özbekistan’da yaşadığı bir anısın  paylaşan Rektörümüz Prof. Dr. Aydın; “Özbekistan’da, bizim Turizm Fakültesi’nin ilk mezunlarından birisi geldi yanımıza, iyi bir turizm şirketinin olduğunu söyledi. 2016’da mezun etmişiz, çok sevindim. Türkiye’deki gençlerimizin de iş hayatına kendini çok iyi dizayn etmesi bizim için gurur verici olur. Yine yurt dışında bazı yerlerde devlette iyi yerlerde mezun olan gençlerimizi gördüm bunlar da sevindirdi. Türkiye’de de gençlerimizi iyi yerlerde görmek bizi sevindirir. İnşallah sizleri her zaman en iyi yerlerde görürüz. Bu tür faaliyetlerin sizler için teşvik edici olması lazım. Her şekilde sizlerin hayata iyi hazırlanması bize de gurur verecek ve sevindirecektir. İŞKUR Müdürlüğümüze de çok teşekkür ediyoruz. Kendileriyle uyum içinde bu tür faaliyetlerimizi devam ettirme düşüncesindeyiz. Her şey sizler için, gençlerimiz için, geleceğimiz için. Gençlerin geleceği iyi olursa memleketin geleceği iyi olacaktır. Memleketin geleceği iyi olursa torunlarımız her zaman daha güzel, iyi, müreffeh bir Türkiye’de yaşayacaklardır. Genç fikirlere her zaman açığız, açık olacağız. Sizlere güzel bir gelecek temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmaların ardından İş ve Meslek Danışmanı Hatice Çağlar, ‘İş Arama Becerileri’ konulu sunumunu yaptı. İlk oturum, Ünallar Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ünal’ın ‘Aile Şirketlerinde İnovasyon’, ikinci oturum ise Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Kandemir’in ‘Kalkınma Sürecinde Beşeri Sermayenin Önemi Bağlamında Kastamonu İli Durum Analizi’ adlı sunumuyla program son buldu.