Ziraat ve Su ürünleri alanlarındaki çalışmalarıyla dünyaya örnek olmuş, kıymetli bilim adamı, hocaların hocası, Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıtkı Aras’ın vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyoruz.

1943 yılında Pasinler’in Döllek köyünde dünyaya gelen Prof. Dr. Sıtkı Aras, 1963’te Erzurum Lisesini, 1968’de Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünü bitirdi.

Kısa bir süre Artvin İl Tarım Müdürlüğü’nde görev yaptıktan sonra 1970 yılında Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümüne Asistan olarak atanan Aras, iki yıl müddetle Almanya’dan ithal edilmiş olan simental düvelerinin süt, yağ, döl verimleri ve ıslah durumları üzerine araştırmalar yaptı. Aynı bölümde 1974 yılında Doktor unvanını aldı. 1977 yılında Batı Almanya’ya gönderilerek, iki yıl müddetle Göttingen Üniversitesinde "Intitüt Für Fier Zücht und Hausfer Genetik" Enstitüsünde saha ile alakalı çalışmalarda bulundu. 1980 yılında Doçent, 1989 yılında profesörlüğe yükselen Aras, 1988 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü’nün Başkanlığını yürüttü.

Prof. Dr. Aras’ın 100’e yakın eseri yurt içinde ve yurt dışında yayınlandı. 1988 yılında kurmuş olduğu Su Ürünleri Bölümü ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bir yenilik kazandırırken bölgenin önemli bir potansiyelinin güçlendirilmesine öncülük etti. Aras, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’deki 350 su ürünleri işletmesinin tesis edilmesinde teknik destek sağladı.

Yirminin üzerinde yüksek lisans ve Doktora tezinin danışmanlığını yürüten Prof. Dr. Sıtkı Aras’ın birçok öğrencisi halen üniversitelerde önemli idari ve akademik görevlerde bulunmaktadırlar.

Kurduğu bölümün yirmi yılı aşkın bir süre başkanlığını yürüten Aras, dünya çapında ilmi faaliyetlerinin yanı sıra Erzurum’un kültür tarihi üzerine de çeşitli çalışmalara imza attı. “Erzurum’un Manevi Mimarları’’, ‘’Bir Şehrin Ruhu’’ ve ‘’Söğüt Meyveleri’’ gibi eserleriyle Erzurum’un kültürel kimliği üzerine araştırmalarını yayımlayan Prof. Dr. Aras, 2011 yılında Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin kurucu dekanlığını üstlenerek çalışmaları ve fikirleri ile Kastamonumuzun ve Üniversitemizin gelişmesine büyük katkılar sağlamış, yeri kolay kolay doldurulamayacak bir ilim insanıydı.

Kastamonu Üniversitesi olarak, kıymetli hocamız Prof. Dr. Sıtkı Aras’a Cenab-ı Allah'tan rahmet; ailesine, akademi dünyamıza, Üniversitemiz camiasına, milletimize başsağlığı ve sabırlar niyaz ediyoruz.

• Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıtkı Aras’ın cenazesi 08 Mart 2019 Cuma günü Saat 11.00’da Su Ürünleri Fakültesi önünde yapılacak merasimin ardından Nasrullah Cami’sine getirilecektir. Burada kılınacak Cuma Namazını müteakip Üniversitemiz Külliyesi içerisinde bulunan mezarlığa (MYO arkası) defnedilecektir.