Üniversitemiz ve Kazakistan'ın Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi arasında Rektörlük makamında tertiplenen merasim ile ortak diploma mutabakatı imzaladı.

İmzaların atılmasının ardından konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Bugün üniversitemiz için tarihi günlerden biri. Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi ile başlattığımız çalışmaları daha ileri seviyelere götürmek ve taçlandırmak niyetiyle seri anlaşmalar imzalıyoruz. Şimdi de Kastamonu Üniversitesi ile Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi arasında ortak diploma protokolü imzalayacağız. Acil olarak yapmamız gereken ilk bölümümüzün ortak diplomasını imzalayacağız. Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümümüzün hem lisans hem de yüksek lisans programını ortak yürüteceğiz. Çağdaş Türk Lehçeleri diplomalarımız bundan sonra ortak olacak. Tabi en kısa zamanda da birbiriyle uyan bütün fakülte ve bölümlerimizde ortak diplomaya geçeceğiz. Bizim için dil çok önemli. Dilini ve dinini kaybeden millet, millet olma vasfını da kaybeder. Dilini kaybetmek kendini kaybetmektir. Eğitim dili olarak da biz Türkiye Türkçesini benimsedik ama ikinci olarak bir lehçede mezun vermek gerekirse biz bunu Türkçe’nin lehçelerinde eğitim vermeyi arzu ederiz. Farklı dillerin de bilinmesi lazım ama eğitim dilleri kendi dilimizde olsun. Bundan sonra da dil hassasiyetimiz devam edecektir. Rektörümüz bize bir kitap hediye ettiler. Öğretim üyemiz, bölüm başkanımız Prof. Dr. Orhan Söylemez ’in de aralarında bulunduğu bir heyet tarafından hazırlanan Kazak Dili Grameri kitabının başlığı inşallah Kazakistan Türkçesi ve Grameri olarak değiştirirler. Biz ayrı bir dil değiliz, aynı dilin farklı lehçeleriyiz. Biz geçmişi, tarihi, dili, kültürü, dini bir olan insanlarız. İnşallah geleceğimiz, istikbalimiz kıyamete kadar bir olacaktır. Bu manada bu birlik ve dirlik içerisinde devam edeceğiz” dedi.

Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bauyrzhan Erdembekov ise konuyla ilgili olarak; “Devlet başkanlarımızın nezdinde ülkelerimiz arasındaki münasebetler çok olduğunu düşünüyoruz. Onların çalışması olmasa biz zaten ilerleyemezdik. Başta onlara teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın iki makalesi yayınlandı. ‘Biz Türk’üz, biz gökyüzünden düşmedik’ diyor. Kazakistan şu anda kendini ve tarihini, kökünü arayan bir ülke. Biz bütün Türk Cumhuriyetleri olarak bozkurtun arkasında devam edeceğiz. Bozkurt ideali de bizim aramızda yayılarak devam ediyor. Başka ülkeler de bizi bu konuda izliyorlar. Kazakistan’ın Latin alfabesine geçmesi tarihi bir olaydır. Dinini ve dilini çok iyi bilmemiz gerekiyor maalesef biz Rusların baskısıyla biraz unutmuştuk ama artık geriye, öze dönme zamanı gelmiştir. Bazı bölümlerde imza atacağız ama bu birkaç bölümle kalmasın iki üniversite arasında hangi bölümlerle işbirliği yapılması gerekiyorsa devam edilmeli” ifadelerini kullandı.

İmza merasiminin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bauyrzhan Erdembekov'a Üniversitemiz cübbesi giydirildi.

Program karşılıklı hediye takdiminin ardından son buldu.