Üniversitemizde Kazakistan'ın Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi ile Üniversitemiz tarafından hazırlanan Kazak Kültür Merkezi'nin açılışı yapıldı. Tertiplenen açılış merasimine Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bauyrzhan Erdembekov, üniversitelerin akademik ve idari kadrosu ile talebeler iştirak etti.

İletişim Fakültesi binasında tertiplenen merasim, iki ülkenin milli marşları okunduktan sonra Kazak talebelerimiz tarafından çeşitli gösteriler yapılarak Kültür Merkezi’nin açılış kurdelesinin kesimi yapıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, üniversitelerle beraber ülkelerinde yüceleceğine inandığını belirterek; “Her zaman söylüyoruz, Kastamonu Üniversitesi aynı zamanda bir Türkistan üniversitesi. Bunu her zaman söylüyoruz. Ulu Türkistan coğrafyasında bütün kardeşlerimizle her zaman her şekilde beraber çalışmayı, beraber yürümeyi şiar edindik. İnşallah memleketlerimizle beraber üniversitelerimiz de beraber yükselecek, yücelecektir. Bu manadan üniversitelerimizin yapacağı çalışmalar hepimiz için çok mühimdir. Bu zamana kadar Kazakistan’da, Kırgızistan’da, Özbekistan’da, Azerbaycan’da ve Türkmenistan’da değişik üniversitelerimizle irtibatlarımız ve çalışmalarımız oldu. Aktöbe Üniversitemiz ile yakın zamanda beraber çalışmak üzere irtibat kuruldu ve vesile olan arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Bizim için Ulu Türkistan’ımızın her karış toprağı mukaddestir, mübarektir. Kazakistan da aynı şekilde bizim için mukaddestir, mübarektir ve Kazakistan’da yaşayan kardeşlerimiz de bizim için her türlü hizmete layıktır. Biz de inşallah üniversitemizin varoluşu devam ettikçe, Kastamonu Üniversitesi var oldukça ve üniversitenin nefesi yettikçe her zaman sizler için elinden geleni değil gelmeyeni de yapmaya çalışacaktır. Bugünden itibaren öncelikle kültür merkezi açılışıyla alakalı protokolümüzü imzalayıp daha sonra akademik işbirliği, ortak diploma, ortak eğitim gibi tüm çalışmaların protokolünü de imzalayacağız. Sadece ortak diploma ya da öğrenci hoca değişimiyle kalmayacak inşallah beraber araştırma projeleri de dâhil her şeyi yapacağız” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Aydın, son olarak; “Araştırma projelerimizde öncelikler Kazakistan’ın öncelikleri olacaktır. Kazakistan’da ne lazımsa, hangi hususlarda çalışılması gerekiyorsa üniversitelerimiz o sahalarda çalışmalarını yürütecektir. Türkiye sizin memleketiniz, Kastamonu sizin eviniz, Kastamonu Üniversitesi sizin üniversitenizdir. Memleketinize, evinize, üniversitenize hoş geldiniz. Bugün başlatacağımız çalışmalarımız hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bauyrzhan Erdembekov yaptığı konuşmada; “Bugün 1 Mart olması itibariyle Nevruz Bayramı. Kazakistan ve Türk Dünyası’nın Nevruz Bayramı olduğu için, bu bayramdan önce 1 Mart’ta herkes birbirine yapılan işlerde teşekkür eder bugün de Kastamonu bulunmamızın tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Kastamonu ve Kastamonu Üniversitesi ile yapacağımız bu işlerde önce Sayın Rektörümüze ve buradaki akademisyenlere teşekkür ediyorum. Kazakistan ile Türkiye arasında kardeşliğimiz, gönül birliğimiz vardı ama bir türlü görüşemiyorduk. Kazakistan egemenliğini kazandıktan sonra ilk dakikalarda Türkiye bizi kabul etti. Egemenliğimizi kabul ettiğinden dolayı da Kazak halkının bunu hiçbir zaman unutmayacağını dile getirmek istiyorum” dedi.

Yapılan merkezin önemine de değinen Erdembekov; “Türkiye’de 11 üniversite ile birlikteyiz. Benim görevimde 2’nci yılım. Aktöbe, Kazakistan’ın batısında bulunan bir üniversitedir. Aktöbe Bölgesi’nin en büyük üniversitesi bizim üniversitedir. Türkiye’deki bu akademik ilişkiler ve üniversiteler arası işbirliğinde en kısa zamanda çok hızlı bir yol alınan üniversite, Kastamonu Üniversitesi’dir. Bizim öğrencilerimizi lisans ve yüksek lisans Türkiye’de en hızlı şekilde kabul ettikleri için de teşekkür ediyorum. Sayın rektörümüzün de buradaki yardımlarıyla bizim Kazakistan’dan hem öğrencilerimiz hem akademisyenlerimiz geldi. Ben de Kastamonu Üniversitesi’nden öğrencileri ve akademisyenlerimizi davet ediyorum. Bu ilişkilerimizi daha da arttırmamız gerektiğini düşünüyorum. Kastamonu Üniversitesi Rektörünün inisiyatifiyle burada Kazakistan Kültür Merkezi’nin açılması Kazakistan ile Türkiye arasında altın bir köprü olacağını düşünüyorum. Bu köprünün nur üstüne nur olması için de Türk Kültür Merkezi’nin üniversitemizde açılmasını rektörümüze tekrar söylüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından karşılıklı işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bauyrzhan Erdembekov tarafından Rektörümüze Jubanov Aktöbe Bölgesel Devlet Üniversitesi tarafından basılan Latin Alfabesi ile basılan Kazak Dili Grameri kitabı hediye edildi.