“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması” projesi kapsamında ‘ormancılık ve tabiat turizmi’ alanında ihtisas Üniversitesi olma muvaffakiyetini yakalayan Üniversitemiz, idari heyet ve Kastamonulu iş insanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan istişare heyeti 06 Şubat 2019 tarihinde Mevlüt Beyribey Konukevinde tertiplenen toplantıda proje hakkında bilgilendirme ve yol haritasının çıkarılması için bir araya geldi.

2019 yılı itibariyle Kastamonu Üniversitesi, ihtisas üniversitesi olarak kabul edilen 5 üniversiteden biri olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın toplantının açılışında yaptığı konuşmada; “Bölge kalkınmasında, tesir olabilecek ihtisas sahalarında çalışmak üzere bu proje dâhilinde yola çıktık. Projede adı geçen ‘misyon farklılaşması ve bölge kalkınması’ bizim için anahtar kelimeler.  Yüksek Öğretim Kurulu, eski kalkınma bakanlığı şimdiki Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığımız ve TÜBİTAK’ın ortaklığında bizlere bildirdiler ve projelerinizle gelin dediler. Proje deyince, Kastamonu’da bölge kalkınması olarak öncelikle orman endüstrisi ve turizm akla geliyor. Biz de bu sahaları içine alan proje hazırladık ve müracaat ettik. İlk etapta 32 üniversite müracaat etmişti; birinci kademede bu sayı 14’e düştü, daha sonra 14 üniversite içerisinden de ilk 5’i seçme yoluna gittiler ve seçmek üzere bizi mülakata çağırdılar.  Projenin koordinatörü arkadaşlarımız ve rektör o mülakatta oldu ve son seçimi yaptılar. Sonuç olarak da bizi 5 üniversiteden biri olarak ilan ettiler.   Son mülakatta aslında rektör bu işin neresinde diye bizi de çağırdılar. Rektör konuyla alakalı mı değil mi onu öğrenmek istediler. Bundan sonra biz hem üniversiten hem resmi ve sivil toplum kurumlarımızdan proje için seçimlere başladık. Fakültelerimizde de ilgili konu hakkında toplantılar yapılmasını söyledik; toplantılar Orman ve Turizm fakültesiyle başladı. Diğer fakültelerde de devam ediyor. 14 Şubat’ta da Orman fakültemizde çalıştay düzenlenecek. Projeleri almaya başlayacağız; burada ana konu bölge kalkınması, ikincisi ise misyon farklılaşması olacak. Her üniversitenin misyonunun farklılaşması ve bir yönde ilerlemesi hem de şehirde bir misyon farklılaşması olacak yani öncelik verdiğimiz alanlarda bir adım ileri gitmenin yollarını arayacağız. Bu projelerimizdeki ana amaç, her şeyin kılavuzluğu üniversitede olacak ama neticede teşvik edeceğimiz, işin içine alacağımız, bir adım ileriye gitsin diyeceğimiz bu sahadaki sektörler olacak.

Turizmle alakalı yıllardır herkes bir şeyler söylüyor. Planlalar projeler çıktı ama sonuç olarak bunun artık daha ileriye gitmesi gerekiyor. O yüzden bu da seçtiğimiz sahalar itibariyle ve Kastamonu’yla alakalı uygun bir saha seçimi oldu. Şuana kadar 75 projemiz var. Bunun bütçesi de Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından verilecek.  Projelerimi vereceğiz ve bütçelerini alacağız.  Projelerin zamanı bize bağlı; biz ne zaman bitti dersek o zaman bitiyor, önemli olan bizim neticeler almamız ve bu sahalarda ileriye gitmemiz.

Cuma günü Düzce’de ihtisas üniversiteleri olarak bir toplantı yapacağız, bu zamana kadar yönetmelikler çok belli olmadığı için orada bazı kriterler, yol haritaları çizilecek. Biz artık kendimizi yola çıkmış kabul ediyoruz. El birliğiyle ne yapabiliriz diye düşüneceğiz ve eyleme dökeceğiz.  Önümüzde proje başlıkları var. Biz kurullarımızda bu projeleri değerlendireceğiz. Ama her zaman projelerimiz pratikte olacak yani; üretime, ticarete, sektöre yönelik bir katkısı olacak.

İlçelerimizden de bu hususta bilgilendirme istedik. Tosya’da geçtiğimiz gün bu konu hakkında bir toplantı yapıldı. Çünkü Tosya ahşap ve orman alanında öne çıkan bir ilçemiz. Diğer ilçelerden de turizm ve orman konularında bilgilendirme yapıp, proje isteyeceğiz. Bu anlamda da farklı bölgelerde yapılabilecek ilçelere bir sınırlama getirmeyeceğiz. Bundan sonra da hep beraber projelerimizi gerçekleştireceğiz.” dedi.

“Kastamonu’da özellikle de üniversitedeki gelişmelerin, yerelde Kastamonu’yu ciddi manada etkilediğini belirten Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş toplantının açılışında yaptığı konuşmada; İhtisas üniversitenin oluşması hem üniversitenin hem de ilin gelişimi açısından önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. İhtisas alanlarına baktığımızda da gerçekten doğru bir karar olduğunu görüyoruz.  Kastamonu, 2014’ten bu tarafa merkeze devamlı göç alan hale geldi. Her zaman diyoruz  ‘Gelişiyoruz, güzelleşiyoruz, büyüyoruz’ bunların bir göstergesi de bu göç alma konusudur. Bu sene de il bazında merkez dahil, göç almaya başladık. Bizim her sektörde kaliteli, sürdürülebilir işleri yapmamız lazım. Özellikle Kastamonu Üniversitesi’ni her birimde değerlendirip,  yerel kuruluşları bu çalışmaların içine dahil etmemiz gerekiyor.  Hep beraber yapmamız bunun en önemli mihenk taşlarından biridir. Ben üniversiteyle ilgili yapılan bütün çalışmalarda Kastamonu Belediyesi olarak, yer almak istiyorum ve alıyorum. Bu tutumumuzu da devam ettireceğiz. Biliyoruz ki, bunu içimden gelerek söylüyorum; Kastamonu Üniversitesi iyi yönetilen bir kurumdur. Dışarıda çok kirli bilgi var, bu bilgiler üzerinden de yorumlar yapılabiliyor. Gerçek öyle değil, gerçek burada yapılan işlerdir. Bu nedenle de üniversitemizi her zaman desteklemeye ve çalışmalarının arkasında olmaya devam edeceğiz. Umarım ihtisas üniversitemiz şehrimiz için hayırlı olur.” dedi.

Konuşmaların ardından Üniversitemiz Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Saim Ateş toplantıya iştirak eden idari heyete ve istişare heyetine teşekkürlerini ileterek tabiat turizmi ve ormancılık alanında Kastamonu’da yapılacak projeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantının ardından istişare heyeti ile idari heyet karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.