Üniversitemiz ile Kırgızistan'ın Talas Üniversitesi arasında müşterek Kırgız-Türk Fakültesi açılması yönünde anlaşma imzalandı. Üniversitemiz Rektörlük Toplantı Salonu'nda tertiplenen merasimde, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve Talas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aybek Upenov, Kırgız-Türk Fakültesi açılmasına ilişkin anlaşmaya imza attı.

Anlaşmaya göre Üniversitemiz tarafından Talas Üniversitesinde, Kırgızistan'ın ihtiyaç duyduğu bölümler açılacak. 4 yıllık eğitimin bir bölümünü Talas bir bölümünü de Üniversitemizde tamamlayacak olan talebelerimize ortak diploma imkânı da sağlanacak.

Merasimde ilk olarak konuşan ve temennilerini dile getiren Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Politikaları ve Kurumsal Yapılanma Danışmanı Bakıtbek Narbekov; “Bu sene Kırgızistan-Türkiye ilişkilerinde sadece il bazında değil ülkeler arasında yeniden ivme kazandığını söyleyebiliriz. Bunun gerekçesi olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan’da ikincisi gerçekleşen Dünya Göçebe Oyunları faaliyetlerine bizzat katılmış olması ve bir sonraki etkinliğin Türkiye’de düzenlenecek olmasının Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ile birlikte kararlaştırmış olması ilişkilerimizin bir üst seviyeye çıkartışmış olduğunun bir göstergesidir. Sayın rektörüm sizin başlattığınız bu çalışma ve iller arasında ki ilişkinin güçlenmesine yaptığını katkıdan dolayı size minnettarız. Biz buraya gelirken temiz düşüncelerimiz ve temiz duygularımızla geldik. Başlattığımız bu güzel işlerin güzel ve kalıcı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, yaptığı konuşmada, müşterek Kırgız-Türk Fakültesi kurmak üzere ilk protokolün imzalandığını belirterek "Fakültenin ana hedefi; Kırgızistan'ın gelişmesi, kalkınması için hangi meslekler daha fazla ihtiyaçsa ona yöneleceğiz. Talas Üniversitesinin bazı ziraat bölümleri var. Bunlarla alakalı bazı bölümler açılacak. Kırgızistan'ın ihtiyacı olan iktisadi bazı bölümler açacağız. Çok büyük bir ihtimalle mühendisliğin onlara faydalı olabilecek bir iki bölümünü de açacağız." diye konuştu.

Üniversitemizin Kırgızistan'ın Oş Devlet Üniversitesiyle müşterek Kırgız-Türk Fakültesi kurduklarını hatırlatan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, şunları söyledi: "Devletlerarası münasebetlere de baktığımızda 2018 yılı içerisinde gerek bizim Cumhurbaşkanımız gerekse de Kırgızistan Cumhurbaşkanı birbiriyle en fazla bir araya gelen ve görüşen iki Cumhurbaşkanı oldular. Bu da inşallah Kırgızistan ile Türkiye arasındaki münasebetlerin daha da hızlandığını bize işaret ediyor. Bu çalışmanın ortak diploma çalışmalarından tek farkı bu fakülte iki üniversitenin tek diplomasını, yani ortak diplomasını verecek. Dolayısıyla ortak diploma iki üniversitenin imzasıyla olacak."

İmza merasiminde konuşan Talas Valisi Marat Murataliev ise ortak fakülteden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kastamonu Üniversitesinin yakaladığı bilimsel başarıyı Talas Üniversitesi aracılığı ile Kırgız devletine, bölgemize taşımayı umuyoruz. Biz bu faaliyetler, bu başarılı adımlar çerçevesinde dünyaya kardeş olduğumuzu bas bas bağıracağız. Bizim ayrılmaz bir parça olduğumuzu cümle âleme ilan etmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Talas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aybek Upenov da fakülteden mezun olanların hem Kırgızistan'da hem de Türkiye'de geçerli olacak diploma alacaklarını belirterek, "Bu fakülte sayesinde Kastamonu Üniversitesinin elde ettiği başarıları Talas'a aktarmak istiyoruz. Türkiye üniversiteleri standartlarında eğitim kalitesi hedefliyoruz. Türkiye'den gelecek öğrenciler ata yurtlarında mesleklerini öğrenmiş olacak. Bu fakültede Kırgız öğrencilere tanıdığımız tüm kolaylıkları, tüm imkanları onlara sunacağız." diye konuştu.

İmza merasimine Üniversitemizin davetlisi olarak İlimize gelen Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Politikaları ve Kurumsal Yapılanma Danışmanı Bakıtbek Narbekov, Talas Valisi Marat Murataliev, Chüy Vali Vekili Elkinbek Ashyrbaev, Talas Belediye Başkanı Aydarbek Cusupbekov, Tokmok Belediye Başkanı Daniyar Amangeldiev, Talas Üniversitesi Rektörü Aybek Upenov, ve Kırgızistan’dan İlimize gelen heyet ile birlikte akademisyenlerimiz iştirak etti.

Program sonunda Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Politikaları ve Kurumsal Yapılanma Danışmanı Bakıtbek Narbekov, Talas Valisi Marat Murataliev, Chüy Vali Vekili Elkinbek Ashyrbaev ve Talas Üniversitesi Rektörü Aybek Upenov Üniversitemiz şeref defterini imzaladı. Merasim karşılıklı hediye takdiminin ardından son buldu.