Üniversitemiz ve TRT iş birliğiyle, 29 Kasım 2018 tarihinde Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi konferans salonunda "TRT Akademi Söyleşileri" kapsamında "Türk Dünyası ve Sinema Kültürümüz" adlı sohbet programı yapıldı.

Sohbet programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programa TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ömer Özdenören, Kırgizistan Sinema Birliği Başkanı Taalaibek Kulmendeev, Özbekistan Sanat Kurulu Başkanı Feruza Turakhujaeva ve Kazakistan Khabar Ajansı Belgesel-Siyasi Programlar Başprodüktörü İskakh Yegemberdiyev de konuşmacı olarak iştirak etti.

Sohbet programının açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin, “Türk Dünyası etkinlikleri çerçevesince Türk Dünyasındaki sinema, sinemanın önemi, sinemanın geçmişini ele alınacak. 1980’lerden sonra özel televizyonların kurulmasının ardından TRT’den yetişmişler farklı kanallarda çalışmaya başladı. Kastamonu Üniversitesi, Türk Dünyası üniversite kapasitesine sahiptir. Birçok ülkeden yüzlerce öğrencimiz var. 4 bine yakın yurt dışından gelen öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Müslüm Gürses’in hayatını anlatan film 5 milyonun üzerinde kişi tarafından izlendi. Önemli bir rakamdır. Türk Dünyası coğrafyasında ve Orta Doğu’da bizim diziler oradaki televizyonlarda gösteriliyor. Bu durum bizim için önemli bir tanıtımdır” dedi.

TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, sinema hakkında bilgiler vererek, şunları belirtti: “Kastamonu, memleketimizin en güzel şehirlerimizden birisidir. Adım attığımızdan itibaren, Ankara’nın havasından kurtularak, Anadolu’nun yaşam veren atmosferine girmiş olduk. Farklı coğrafyalardan kültürlerin bir arada olması durağanlıktan daha önemlidir. Farklılıklar üretimi meydana getirir. Farklılık yoksa hayat sizi esir alır. Her şey bir tutku ile başlar. Dünyanın en ücra noktasından, dünyanın en büyük metropolüne uzanan çok büyük pencereler açılır. Söylenecek bir hikaye biriktirilirse dünyanın her köşesine kıymetli eserler gönderilir. Sinema, kitle iletişim araçları varlığını devam ettirdikçe insanlar arasındaki iletişim var olduğu sürece hem sanat hem de iletişi aracı olarak varlığını ortadan kaldırmaz. Sinema insanların hayallerini, hayal dünyasını beyaz perdeye aktaran ve izleyicileri de o dünyanın içine alan büyülü bir sanattır. Her sanatın kendisine has dokunulmamış, el değmemiş, insanı içine alan sürükleyen bir tarafı vardır. Ama sinema bambaşka bir şeydir. Büyülü bir dünyadır. İsteseniz de o dünyaya dalmamaktan kendinizi alıkoyamazsınız. İsteseniz de bir sinema filminin bir fragmanından etkilenmeme sizlerin elinde değildir. Çünkü o doğrudan sizin içerinizdeki o el değmemiş yere hitap etme gücüne sahiptir. Çünkü o bir taraftan edebiyatı bir taraftan resmi fotoğraf sanatını, görselliği sesi, müziği bünyesinde barındırır.”

Konuşmasının devamında TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu; “Aynı soydan bile olsak farklı coğrafyalardan yine birbirine yakın bile olsa farklı tona kültürlerin bir arada olması her zaman tek seslilikten, durağanlıktan son derece daha iyidir, daha önemlidir. Çünkü farklılıklar üretimi meydana getirir. Eğer farklılık yoksa o monoton hayat biçimi sizi esir alır. O şekilde de devam edersiniz. Bence bu kıymetli ortamın ne derece önemli olduğunun farkına varın. Dostluklarınızı büyütün. Kültürleri harmanlayın. Hem Türkiye’ye hem de Türk Dünyası’na hem de dünyanın farklı ülkelerine buralarda farklı eserler çıkarmaya çalışın arkadaşlar. Çünkü her şey bir tutku ile başlar. Diyeceksiniz ki Anadolu’nun bir şehrinden dünyaya pencere açılır mı?  Evet arkadaşlar Anadolu’nun değil dünyanın en ücra köşesinden dünyanın en büyük metropolüne uzanan çok etkili çok büyük pençeler açılır. Yeter ki içinizdeki tutkuyu aşkı, sıcak tutun. İçinizdeki aşkı sürekli alevlendirin. Onu besleyin. İmkânsızlıklarınız, imkânsız gibi görünen şeyler bizim belki de potansiyel anlamda dünyaya açılabilecek imkânlarımız olabilir aynı zamanda bunu unutmayın. Bunları sizi motive etmek için söylemiyorum. Çünkü hepimiz Anadolu’nun her hangi bir şehrinde doğduk, büyüdük. Çeşitli meslek alanlarında yürüdük. Bizler iletişim sektöründe yürüdük. Hepimiz aynı dezavantajı hissettik. Ama çalışmayı ihmal etmeyerek, o tutkuyu bertaraf etmeyerek, onu sahiplenerek aslında en donanımlı adamlarla bile yarışacak gücümüzün, kuvvetimizin olduğunu gördük. Bunu bir abiniz olarak bu toplantıda sizlere dikkat çekmek için söylüyorum. “ dedi.

Programda Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ömer Özdenören, Kırgizistan Sinema Birliği Başkanı Taalaibek Kulmendeev, Özbekistan Sanat Kurulu Başkanı Feruza Turakhujaeva ve Kazakistan Khabar Ajansı Belgesel-Siyasi Programlar Başprodüktörü İskakh Yegemberdiyev de birer konuşma yaptı.

Program soru cevap bölümüyle sona erdi.