Türkmenistan’dan Üniversitemize gelen ilk Rektör olan Türkmenistan İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi Rektörü Esen Aydogdıyev Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette Üniversitemiz ile Türkmenistan İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi arasında ikili işbirliği çalışmalarına başlayıp Üniversiteler arasında Türkmenistan ile işbirliği yapan ilk Türkiye Üniversitesi olma yolunda görüşmeler yapıldı.

Üniversitemiz ile işbirliğine açık ve istekli olduklarını belirten Türkmenistan İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi Rektörü Esen Aydogdıyev ziyarette yaptığı konuşmada; “Bugün ki etkinliklerimiz de Türkmenistan Devlet Başkanının ‘Türkmenistan Büyük İpek Yolunun Kalbi’ kitabının tanıtımını yaptık ayrıca Türkmenistan günleri etkinliği düzenlemiş olduk. Çok güzel etkinlikler oldu. Etkinliklerimize Sayın Valimizi, Belediye Başkanımızı, diğer kurum yöneticileri Üniversite yetkilileri üst düzey yöneticilerini davet etmişsiniz onlarda büyük saygı göstererek bu davete iştirak ettiler şahsımıza teşekkürler de bulundular bu konuda da size çok teşekkür etmek isterim. Bu etkinliklerimizi hem Türk öğrencilere hem de Türkmenistanlı öğrencilere hem de Üniversitenin öğretim kadrosu katılım sağlamıştır. Buda bizi ayrıca gururlandırmıştır ve milletlerarası konferansımız etkinlikleri bunların hepsi  Türkmenistan kültürünü yansıtan folklor gösterisiyle ve Türkmen pilavının ikram edilmesiyle sonuçlanmış olması ayrıca bir öneme sahip oldu. Dolayısıyla siz burada Türkmenistan’ı kültür gelenek ve göreneklerimizi daha iyi tanıtabilmemiz için koşullar imkânlar sağladınız bunun için ayrıca size teşekkür etmek isterim. Üniversitelerimiz arasındaki irtibata gelince biz üniversite olarak siz değerli öğretim kurumumuzla yakın iş birliği içerisinde olmaya hem açığız hem istekliyiz. Aşkabat’ta da sizlerin ziyaretlerini  bekleriz orada da sizi bekliyor olacağız.” dedi.

Türkmenistan İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi ile ikili işbirliği yapmak ve Türkmenistan ile ikili işbirliği anlaşması yapan ilk Üniversite olmak istediklerini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Evvela tabi bu programımızın teşekküründe büyükelçimizin sağ olsun hem fikir olarak hem emek olarak çok büyük bir payı var kendilerine teşekkür ediyoruz. Siz üniversitemizi ilk ziyaret eden Türkmenistan’dan gelmiş Rektörsünüz bu manada bizim için çok büyük bir ehemmiyet ifade ediyor, teşekkür ediyoruz. Bundan sonra artık beraber çalışma fırsatımız olur. Bu konuda çok istekliyiz. Diğer Türk Cumhuriyetlerindeki Üniversitelerimizle belli irtibatlarımız çalışmalarımız var Türkmenistan’la da kardeşlerimizle beraber olmak istiyoruz, arzu ediyoruz inşallah o  kapıyı da sizler açarsınız bundan sonrasını da beraber çalışırız. Zaten Kastamonu Üniversitesi Türkistan üniversitesidir. Türkistan hizmeti birinci şiardır. Bir amaç ümit ediyor, icra etmeye çalışıyoruz. Her zaman söylüyoruz biz yüzümüzü batıya değil de doğuya kendi kardeşlerimize dönmüş bir üniversiteyiz ve öylede devam edecek inşallah. Çok sağ olun bize kuvvet verdiniz her şeyden evvel çok teşekkür ediyoruz sağ olun.” dedi.

Ziyarette Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amalıyev, Üniversitemiz Fazıl Boyner Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Topal, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Ahmet Kaçar ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Atalan iştirak etti.