Bilim tarihi alanında dünyada bilinen ilk doktora derecesini alan, tarihçi, akademisyen Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı’nın vefatının 25.yılı dolayısıyla Üniversitemiz ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından müşterek tertip edilen ‘Türkiye'de Bilim ve Bilim Tarihi Çalıştayı'nın açılışı Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Programın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Garnizon Komutanı Vekili Yarbay Özgür Yavuz, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ile akademisyenler ve talebelerimiz iştirak etti. 3 gün sürecek olan Türkiye'de Bilim ve Bilim Tarihi Çalıştayı’nda, Türkiye'de bilimin geleceği ve Türk bilim tarihi yazımı konuları üzerinde durulacak.

Programın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yavuz Unat; “Memleketimizde bilim tarihini meslek olarak seçen ve bu konuda doktora yapan ilk kişi, uzun yıllar Ankara Üniversitesi, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde öğretim üyesi, bilim tarihi dalında geniş bir kadro yetiştirmiş olan Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, yayınları ile Türk bilim tarihini dünyaya tanıtmıştır. Sayılı’nın vefatının 25’inci yılı nedeniyle yapacağımız çalıştay 3 gün sürecektir. Türkiye’de bilim geleceği ve bilim tarihçilerine düşen en büyük görevlerden birisi Türk bilim tarihi yazımı konusunda öncü rol oynayacaktır.” dedi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Bilimsel Çalışmalar Genel Koordinatörü Murat Altan Erik; “Sayılı’nın ilim tarihine büyük katkıları vardır. Karakteriyle akademisyenliğiyle bilim insanıdır. Atatürk Kültür Merkezi’ni de 10 yıl boyunca kurucu başkanlık yapan Ord. Prof. Aydın Sayılı, 10 yıl boyunca sempozyumlar ve kongreler gerçekleştirmiştir. Ayrıca çok değerli eserlerin yayınlanmasına öncülük eden Sayılı’nın el yazısıyla yazılmış olan not defteri kütüphanemizde mevcuttur.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın çalıştayın açılış merasiminde yaptığı konuşmada; “Vefatının 25. Yılında Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı hatırasına Türkiye'de Bilim ve Bilim Tarihi Çalıştayı vesilesi ile bir araya geldik. Hepiniz hoş geldiniz. Programı tekrarlarken artık inşallah “Milletlerarası Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı Sempozyumu” olarak yapılacaktır. Memleketimizin yetiştirdiği en kıymetli ilim adamlardan birisidir. Hem Aydın Sayılı Hocamızı hem de yakın zamanda kaybettiğimiz bilim tarihinin babası olarak bilinen Fuat Sezgin’i rahmetle anıyoruz. Bilim tarihinde batılıların yazdığını okuduk, gördük ve öyle öğrendik. Bilim tarihinde ilk doktorayı yapan rahmetli Aydın Sayılı Türkiye’de bu sahada teşekkülünü ve inkişafını temin edebilmiş bir şahsiyettir. Bilim tarihinin merkezinde olduğumuzu ispatlamış bir bilim adamıdır. Fuat Sezgin hocamızda bunu Dünya’ya en iyi şekilde ilan eden bilim adamıdır.  İslam dünyasının ve medeniyetinin inkişafına yaptığı katkıları, ortaya koyduğu çalışmalar Türk ve İslam Dünyasının, Dünya bilim tarihinde müstesna yerini de böylece tespit etmeye yaramıştır. İnşallah bundan sonra bilim tarihçilerimiz bunun devamını getirecektir. Batının yazdığı ve çizdiği ile araştırma diye takdim ettikleri ile bilim tarihini yanlış öğrendik. Dolayısı ile doğrusu yine bizim içimizden çıkacaktır. Aydın Sayılı ile Fuat Sezgin bunların kılavuzudur, öncüsüdür. Aydın Sayılı akademik hayatı boyunca birçok mükâfat almıştır. Hayatta aldığı mükâfatlar insanların gördükleri şeylerdir. Esas kıymetinin bilinmesi vefatından sonra olacaktır, olması gerekir. Bu manada Üniversitemizde ki çok kıymetli mesai arkadaşlarımıza ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’na teşekkür ediyoruz. Aydın Sayılı hocamızı bu manada yaşatıyorlar ve inşallah yaşatmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile Aydın Sayılı ve Fuat Sezgin Hocalarımıza, vefat etmiş meslektaşlarımıza, ilim adamlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Bilim tarihi meselelerine dair ehemmiyetli, mühim neticeler alınacağına inandığım tertiplenmesinde emeği geçen herkese, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığımıza, akademisyenlerimize teşekkür ediyoruz. Bizleri teşrif ettikleri için Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’a, Kastamonu Garnizon Komutanı Vekili Yarbay Özgür Yavuz’a, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz’e, akademisyenlere saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.” dedi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş konuşmalarında; “Bu topraklarda, bir sürü bilim adamı, ilim adamı yetişmiştir. Onların yaptıkları çalışmaları ayakta tutmak ve gelecek nesillere aktarmak üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın görevidir. Özellikle bu çalıştayda çok güzel sonuçlar alacağımızdan eminim. Öğrencilerimizin de faydalanacağına inanıyorum. Bilim ve bilime verilen önem çok değerlidir. Bizim de bu konuda çok ciddi çalışmalar yapmamız gerektiğine inanıyorum. Değerli hocalarımıza çok görevler düşüyor.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Esin Kâhya ‘Ord. Prof. Dr. Sayılı ve Bilim Tarihi’ adlı açılış bildirisini sundu.