Üniversitemiz, Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği (Türkistan-Der), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile müşterek olarak tertip edilen ‘3. Türkistan Kurultayı’ milletlerarası sempozyumu Üniversitemiz ev sahipliğinde Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu'nda başladı.

Ülkemiz, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gagavuz Yeri, Makedonya, Kosova ve İran’dan İlimize gelen 77 iştirakçinin yer aldığı ‘3. Türkistan Kurultayı’ öncesinde Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın resim koleksiyonlarından oluşan ‘TÜRKSOY Resim Sergisi'nin açılışı yapıldı.

Serginin ardından "Kafkasya ve Türkistan'da 1938 Sovyet Katliamı ve Tesirleri - Göç, Sürgün ve Kimlik" temasıyla tertiplenen kurultay başladı.

Açılış merasimine, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Garnizon Komutanı ve Asker Alma Bölge Başkanı Per. Alb. Gamze Aydoğdu, TÜRKSOY Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Özbekistan Bağımsız Yazılı Kitle İletişim Araçlarını ve Haber Ajanslarını Destekleme ve Geliştirme Kamu Fonu Başkanı Said Yusupov, Türkistan-Der Genel Başkanı Burhan Kavuncu, katılımcılar, akademik ve idari personelimiz ile talebelerimiz iştirak etti.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Türkistan’ın tarihi öneminden bahsetti. Kavuncu, “Bu katliamı bir kurultay ile anmamız gerektiğini düşündük. 1938 yılında baskı, zulüm, iftira yaşandı. Biz gelecek nesillerin ders çıkarması için bu kurultayı yapıyoruz. Adalet ve merhamet duygularını kaybetmeyen nesiller yönetimde bulunsunlar. 1938 katliamına iadeyi itibar daha sonra ki yönetimde verildi” dedi.

Türkistan-Der Genel Başkanı Burhan Kavuncu; ”İlk yapılan Türkistan kurultayında, Türkistan kavramını anlattıklarını ifade etti. Kavuncu, “Türkistan halklarını inceleyen çalışmalar meydana getirmiştik. Türkistan’ın tarihi bizim bugünümüzü ve yarınımızı da belirliyor” diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Purtaş; “Sempozyumumuzun Türk Dünyası Kültür Başkentinde tam da 3 Ekim Türk Dünyası Günü’nde olması büyük bir anlam taşımaktadır. Bu çerçevede Sayın Rektörümüze, Sayın Merkez Müdürümüze, Türkistan-Der’ e bu etkinliğe ev sahipliği yaptıkları için, Sayın Valimize, Belediye Başkanımıza desteklerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. “ dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın konuşmalarında; ” İnşallah Kastamonu hep Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak kalır. 1938’deki katliamla ilgili hazırladığımız yaklaşık 5 bin sayfalık eseri basacağız. İlk baskıyı Kiril alfabesi ve Kırgız Türkçesiyle yapacağız daha sonra ise Türkiye Türkçesi Latin alfabesiyle ve diğer lehçelerle basacağız. Tamamı resmi kaynaklara dayanan bu eserde şunu görüyoruz; 1938 katliamı sadece Türklere yapılmamıştır. Ruslara, Moldovalara, Ukraynalılara ve tüm aydınlara yöneliktir. İnşallah o günler geride kalır. 1956’da iade-i itibarı yapılmış ancak geçmişi bilmek, geleceği tesiste etmekte önemlidir. Yeni eserleri de hizmete sunacağız. 2012’de Kiril alfabesiyle ilk defa Kutadgu Bilig’i basmıştık. Kurultayımızın da devamı gelecektir. Bundan sonraki kurultayımızı Türk Dünyasının değişik yerlerinde yapalım. Özbekistan’da yapmayı arzu edebiliriz. Salonda 7 tanesi müstakil olan Türk Cumhuriyetlerinin bayrakları var. Diğerleri de muhtar cumhuriyetleri veya toplulukları var. Burada 32 bayrağımız var. İnşallah Birleşmiş Milletlerde de 32 bayrağımız olur.

Bugün çok anlamlı bir gün Türk Keneşinin kuruluş yıldönümü ve Türk Dünyası Günü’ne denk gelmesini istedik. Bu da bizim için manalıdır. Önümüzdeki günlerde Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili haftalarımız olacak. Kurultayımızda emeği geçenlere başta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansımıza, Türkistan-Der’ e,  Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Orhan Kavuncu’ya İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü başta olmak üzere mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Valimize ve Belediye Başkanımıza çok kıymetli desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Türkistan Kurultayımızın 3. Sü hayırlı olsun, gelecekte bizim için hayırlı olsun ” dedi.

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz konuşmalarında şu ifadeleri kullandı: “Temennim o dur ki bu kurultayın ve bunun gibi güzel, iyi insanların bireysel çabalarıyla yapılan etkinlikler çığ gibi büyür. Türk dünyasından gelen vatandaşlarımızın çabaları büyüterek, geliştirmeleri ve acıları bir daha yaşamamalarını diliyorum. Kurultayımız Türk Dünyası’nda kültür birliğine ve duygu birliğine ulaşmamızı sağlamak olmalıdır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Dünya Hukuk Kongresi Genel Sekreteri Doç. Dr. Erkan Emet açılış bildirisini sundu. ‘Türkistan Kurultayı’ 5 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek.