Kırgızistan Cumhuriyeti Hükümeti Sözcü Yardımcısı Emilbek Busurmankulov, Kırgızistan Narın Valisi Amanbay Kayıpov, Cumgal Kaymakamı Adil Saparov, Narın Valiliği Protokol Müdürü Nurbek Satarov, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan'ı makamında ziyaret etti.

Kayıpov, ziyarette yaptığı konuşmada Kastamonu ile Narın'ın kardeş şehir olmasının önemine değindi.

İller arası ilişkilerin son dönemde gelişmeye başladığını aktaran Kayıpov, Bu Türk Dünyası’na dönüşte büyük bir adımdı. Kastamonu ile bizim birlikte önemli adımlar atmamız, hem Kastamonu için hem de bizim için iyi şanslar getirdiğine inanıyorum. Burası bizim kendi evimiz. Onun için artık yabancılık çekmiyoruz. İlişkimizin bundan sonra daha da taçlanacağına inanmaktayım. Türk Dünyası liderlerinin Kırgızistan’da toplanması tüm dünyaya güzel bir mesajdı. İl çapında da karşılıklı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kastamonu Üniversite’nin tarihi süreci çok kısa olsa da, dünyada çok büyük bir ün kazandı.” dedi.

Sözlerinin devamında "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tamamladığı Kırgızistan ziyareti artık ilişkilerimizde yeni bir sayfanın açıldığına işaret etmektedir. Bu ziyaret ilişkilerin bundan sonra daha da ilerleyeceğine bir göstergedir. Türk dünyasının üst bir kuruluşu olan Türk Keneşi'nin Kırgızistan'da toplanması ve Türk dünyasının cumhurbaşkanlarının katılması dünyaya güzel bir mesajdı. Göçebe oyunlarının bir sonrakinin Türkiye'de yapılacak olması çok önemli bir gelişme." diye konuştu.

Yapılan anlaşmaların altını doldurmak için girişimlerde bulunduklarını anlatan Kayıpov, "İki ülke arasında Cumhurbaşkanları düzeyinde anlaşmalar yapıldı. Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilişkiler devam edecektir. Bizler de iki ülke önderlerinin yaptığı anlaşmaların altını doldurmak için karşılıklı çalışmalara devam edeceğiz." ifadesinde bulundu.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Rafet Özkan; “Bizler yüreğimizle kardeşiz. Umarım hem siyaseten, hem ticaret anlamında, hem de ekonomik anlamda birlik sağlanır. Bunlar önemlidir. Bundan sonrada gerek Kastamonu gerek Türkiye olarak Kırgızistan hükümetiyle ticari ilişkiler hızlanacaktır. İşadamlarımız Kırgızistan’a özel alaka gösteriyorlar. Sizlerin de destekleriyle de güzel yatırımlar olacaktır. Yürekler bir çarpınca netice alıyoruz.  Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var. Kastamonu tarihi olarak da, coğrafi olarak da çok köklü bir şehir. İnsanları cana yakınlar. Dolayısıyla Orta Asya’da bizim faaliyette olduğumuz bütün ülkelerde, Kastamonu Üniversitesi’nin en büyük üniversitesi olarak görüyorlar” dedi.

Ziyarette Kırgızistan Cumhuriyeti Hükümeti Sözcü Yardımcısı Emilbek Busurmankulov, Özkan'ın odasında gördüğü Kırgız halk çalgısı kopuzu çaldı. Ziyaret hediye takdiminin ardından son buldu.