Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Afganistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Abdul Qayoom Bassam, Afganistan Uluslararası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Sadat ile bir araya geldi.

Görüşmede Afganistan İslam Cumhuriyetinden gelecek olan talebelerin eğitim masrafları Afganistan Uluslararası Ticaret Odası Vakfı tarafından karşılanmak üzere burslu olarak Üniversitemizde lisansüstü eğitimlerini tamamlayabilmeleri için ön görüşme yapıldı.

Görüşmede Afganistan İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Abdul Qayoom Bassam; “ İlginiz için teşekkür ederiz. Şunu çok açıkça söyleyebilirim Kastamonu’ya başka ülkelerden gelen talebeler ailelerinden uzak değiller. Üniversitenizde her konuda Avrupa’nın da çok çok ilerisinde bir eğitim var. Üniversitenizi gördük dolayısı ile her alanda sizlerin çabalarını görmekteyiz. İnşallah 5 Yıl içerisinde Bütün Dünya öğrencilerinin başkanı olarak görüyoruz. Afganistan konusunda hassasiyetiniz için teşekkür ediyorum. Bir o kadar da ricam Afganistan şu an bir şekilde sıkıntıları var bunu kaldırmak sadece eğitimle ve gelecek yeni nesille mümkün olacaktır. Türkiye ve Afganistan kardeş bir ülke, Türkiye olarak sizden daha fazla kardeşlerinize ilgi bekliyoruz. Özellikle Türkiye şu anda eğitim, sağlık, vb. konularında çok iyi durumda daha da fazla iyi olmasını diliyoruz. Bu vesile ile Afganistan gibi ülkelere ne kadar yardım ederseniz bir Müslüman ülkenin daha ilerlemesine yardımcı olursunuz. Özellikle biz bugün öğrendik Üniversitenizde 300’e yakın öğrenci varmış. Dolayısı ile bu büyük bir gelişme bu öğrenciler geri döndüğü zaman her yerde büyük bir gönül elçisi olacaktır. Türkiye’de öğrendikleri bilgiler ile Afganistan’ı kalkındıracaktır. 300 civarında ki öğrenci ile ilgili içten ve samimiyetimle teşekkür ediyorum. “dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Bizde teşekkür ediyoruz. Her zaman irtibatımız devam etmesini temenni ediyoruz. Afganistan’ın vaziyetini bizzat yerinde gördük. Arzumuz bir an evvel işgalden kurtulmasıdır ve her şeyi ile kendini idare etmesidir. Bizde Üniversite olarak sizin için ne yapabiliriz diye düşündük. Üniversite olarak yapacağımız en iyi şey; Afganistan’dan Üniversitemize talebe alıp burada yetiştirip, Afganistan’a hizmet eder halde geri göndermektir. Bu gençlerimiz Afganistan’ın geleceğinde, istikbalinde faydalı olacaklardır. Afganistan’ın bazı bölgelerinden gelen talebeler Afganistan’dan buraya gelirken vize sıkıntısı yaşıyorlar. Sizlerden bu hususta yardım istiyoruz. Türkiye’nin konsolosluğuna veya elçiliklerimize ulaştırabilecek şekilde rehberlik ederlerse biz memnun oluruz. “dedi.

Görüşme fotoğraf çekiminin ardından son buldu.