Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleri ile Üniversitemiz ev sahipliğinde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 16-20 Temmuz 2018 tarihleri arasında tertiplenecek olan ‘Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği (TUBAB) - Uluslararası Hukuk, Diplomasi ve İş Birliği Yaz Okulu’nun açılış merasimi Üniversitemiz Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda başladı.

Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, TÜBA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, Rektör Yardımcımız Prof. Dr.Sezgin Ayan, akademik ve idari personelimiz ile iştirakçiler katıldı.

Türk Dünyası Kültür Başkenti geleneğine, hem de kardeş ve yakın ülkelerin bilim insanları ve uzmanları arasındaki iş birliğine katkı sağlamayı amaçlayan Yaz Okulu’na; kardeş, komşu ve yakın ülkelerin uluslararası hukuk, diplomasi alanında çalışan akademisyenleri, ilim insanları ile profesyoneller iştirak etti.

TUBAB’a üye akademiler ile bölge akademilerce önerilen bilim insanları, kamu ve özel sektördeki genç uzmanlar, lisansüstü talebeleri ile milletlerarası ilişkiler ve hukuk alanında birikime sahip genç akademisyenler için tertiplenen Yaz Okulu’nda 12 farklı ülkeden 26 bilim insanı yer alıyor.

20 Temmuz günü sona erecek olan Yaz Okulu Programı’nda ‘Uluslararası hukuk düzeninin temelleri, Teknoloji, kalkınma ve çevre alanlarında iş birliği, Bilim diplomasisi ve uluslararası bilimsel iş birliği, Anlaşmazlıkların dostane çözümü, Uluslararası kuruluşlar ve iş birliği, Bölgesel sorunlar’ gibi konulara ait dersler, TÜBA Üyelerinin yanı sıra uzmanlar ve akademisyenler tarafından veriliyor.

Türkiye Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ise ev sahipliğinden ötürü Kastamonu Üniversitesi'ne teşekkür ederek ve katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasını Yaz Okulu’nun ilkinin geçtiğimiz yıl İstanbul’da bulunan Süleymaniye Külliyesi içerisinde yer alan TÜBA-Rabi Medrese’de gerçekleştirildiğini ve oldukça verimli geçtiğini hatırlatarak sürdürdü. Oldukça ses getiren Yaz Okulu’nun TÜBA ev sahipliğinde gerçekleştirildiği bilgisini de veren Prof. Yurdusev 2018 yılında ikinci kez bir arada olmanın mutluluk verici olduğunu söyledi. 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Kastamonu'nun tarihinden bahseden Prof. Dr. Yurdusev, şehrin Osmanlı dönemindeki ve öncesindeki önemini ve büyüklüğünü anlattı. Ayrıca Yaz Okulu boyunca ders verecek akademisyenlerin birçoğunun TÜBA Üyesi olduğunun altını çizdi. Yaz Okulu’nun akademik olarak katkılarının yanı sıra aynı zamanda sosyal ve kültürel olarak da katılımcılara faydalı olacağını belirtti.

Türkiye Bilimler Akademisi’nin tertiplediği beş günlük Yaz Okulu’nun iştirakçiler için memnuniyet verici olacağından emin olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Yaz Okulu iştirakçilerini misafir etmenin kendileri için şeref kaynağı olduğunu dile getirdi ve “Kastamonu 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. %67’si ormanla kaplı, dağı, denizi, mavisi, yeşili bir arada fakat diğer yandan kış mevsiminde iki metre karla kaplanan Ilgaz Dağı’nı barındırıyoruz. Selçuklu Beyliklerinin ve Osmanlı’nın önemli şehir merkezlerinden biriyiz. Dolayısıyla TÜBA ve Türk Dünyası Ulusal Bilim Akademileri Birliği’nin Yaz Okulu’nu şehrimizde tertipleme kararı bizi fazlasıyla mutlu etti. Diğer yandan bilim politikalarımıza yön veren, bilimsel danışmanlık yapan, araştırmacılığı ve bilim insanlarını destekleyen TÜBA’nın her geçen gün artarak devam eden milletlerarası iş birliği ve çalışmalarının milli stratejimize de hizmet etmesi ayrıca gurur verici. TÜBA’nın ve üniversitelerimizin, faaliyetlerini 2023, 2053, 2071 hedeflerine uygun bir şekilde tarihten de aldığı ilhamla ve insanlığa hizmet etme arzusuyla yürütmek hepimizin sorumluluğudur. Farabi, İbn-i Sina, İbn-i Haldun gibi abide şahsiyetleri yetiştirmiş bir medeniyetin mirasçıları olarak bilimsel kuruluşların kılavuzluğu bizim için çok önemlidir. Muvaffak olmanın, başarılı olmanın sırrı öncelikle kişinin başarabileceğine inanmasıdır diyerek katılımcılara diliyorum.” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın konuşmasının sonunda 15 Temmuz’un yıldönümünü hatırlattı ve hain darbe girişimini lanetlediğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Pakistan, Moldova, Makedonya, Kazakistan, Bosna-Hersek, Moğolistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Kırgızistan, Afganistan dahil Orta Asya’dan Balkanlara kadar 12 kardeş ve dost ülkeden misafirlerin ağırlandığını dile getirerek başladığı konuşmasında “Bilim ve diplomasi, uluslararası hukukun çok önemli bir konu olduğunun altını çizdi ve “Umuyorum ki Yaz Okulu’muz hepimizin için faydalı sonuçlar elde etmemizi sağlayacak. Burada olmanız bizim için memnuniyet verici. Özellikle bir noktayı belirtmek isterim; Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti olmadan önce de Kastamonu Üniversitesi Türk dünyası üniversitesi gibi bir motivasyonla pek çok çalışma gerçekleştirdi. Prof. Aydın’a Türk dünyasına dair yaptığı çalışmalar ve ev sahipliği dolayısıyla çok teşekkür ediyoruz. Türk ve akraba topluluklar ile ilişkilerimizi önemseyen bir bilim insanı olarak konu hakkında çok mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim dedi ve katılımcılara kardeşliğimiz ve dostluğumuz gelişerek devam etsin diyerek sözlerine son verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Akademi Başkanı Prof. Acar, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’a teşekkür plaketi takdim etti. Prof. Ahmet Cevat Acar ile Akademi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev ve Akademi Genel Koordinatörü Mete Kurt, Rektörümüz Prof. Aydın’ı makamında ziyaret etti.