Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Sevgilioğlu, Kırgız Milli Kahramanı Dr. Alyasbek Alımkulov ve iş adamlarıyla birlikte 04.07.2018 tarihinde Kırgızistan Cumhuriyeti’nde çeşitli yatırım imkânlarını araştırma gayesiyle Talas İline ziyaret yaptı. Resmi temaslar kapsamında Talas İlindeki ziyaretler, Talas Valisi Marat Murataliev’in makamında ziyaret etmekle başladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı Kırgız Milli Meclisi’nden Üstün Hizmet Ödülünü almasından dolayı tebrik ederek, Manas’ın ve Türk Dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov’un mekânına hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Vali Marat Murataliev, “Talas ve Kırgızistan’a bilimsel ve ticari katkı yapma çabanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi bizler soyu bir tarihi ve kültür bir olan kardeş milletleriz. Bunun bir gereği olarak bağımsızlığımızın ilk yıllarından itibaren kardeş ülke Türkiye ile her alanda sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Talas şehrimiz de Türkiye’deki pek çok şehirle kardeş şehirdir ve bu kardeşlik sadece kâğıt üzerinde kalmayacaktır diye inanıyorum.

Cumhurbaşkanımız Sn. Sooronbay Jeenbekov’un talimatıyla 2018 yılı taşra bölgeleri kalkındırma yılı olarak ilan edilmişti. Bizler de bu anlamda ilimize yatırımcı çekerek bölgemizi kalkındırmaya çalışıyoruz. Yatırım için de uygun bir il olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü il olarak Özbekistan ve Kazakistan ile sınırımız bulunmaktadır. Ayrıca demir yolu hattı Talas ilinden geçmektedir. İlimiz fasulye üreticiliği konusunda tanınan bir ilimizdir. Ayrıca mermer ve diğer madenler konusunda zengin kaynaklara sahip. Maalesef fasulye üretmemize rağmen ürünleri yeninden işlem ve paketleme fabrikası olmadığından katma değeri düşük kalmaktadır. Madencilik konusunda da uzman yetersizliği sorunu yaşamaktayız. Üniversitenizden bu alanda Kırgız gençlerinden uzman yetiştirme konusunda katkı istirham ediyoruz” dedi.

Aralık ayında da işadamları ve üniversite mensuplarından oluşan heyetle Narin iline ziyaret yaptıklarını belirterek sözlerinde başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın , “Narin valiliği ve Narin Üniversitesiyle bir takım anlaşmalar yaptık. Üniversite olarak daha önce Kırgızistan’ın pek çok yerine ziyaret ve pek çok projeleri birlikte yaptık.  Ancak Talas’ı ziyaret etmenin bugüne nasip oldu. Resmi ziyareti yapmadan önce Talas Üniversitesiyle ikili işbirliği anlaşmasını imzaladık, bu anlaşma çerçevesinde ortak araştırma projelerini yapmak, hoca ve talebe değişimi, ortak diploma verme gibi faaliyetleri yapabiliriz. Ayrıca Talas Üniversitesiyle ortaklaşa ilahiyat fakültesi açma projesinin sonuna yaklaştık.

Daha önce beraberinde Kırgızistan’a gelen heyet arasında bulunan iş adamlarımızın her ne kadar buraya ilk ziyaretleri yapmış olanlar olsa da, Talas ilinden götürdükleri numunelerin araştırılması neticesinde Talas’a fasulye ve meyve sebze gibi ürünlere yatırım yapmayı planlanıyorlar. Kastamonu Üniversitesi olarak bunun gibi projeleri desteklemek ve iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek için araştırma ve laboratuvar desteği verebiliriz.  Bizimle geçmişi bir, dili bir ve dini bir olan bir milletin geleceğinin de bir olabilmesi için her sahada yılmadan çalışmanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Kastamonu’nun bu sene 2018 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti. Biz üniversite olarak soydaşlarımıza hizmet etmeye hazırız İnşallah hepimizi iyi günlerin beklediğine inanıyorum.” dedi.

Görüşmeden sonra Talaslı iş adamları ve girişimcilerle toplantıya yapıldı.