Kastamonu Belediyesi işbirliğiyle Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından müşterek tertip edilen 'Kastamonu Kent Peyzajı: Gelecek İçin Fikirler Sergisi' Kastamonu Belediyesi Binasında açıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Yılmaz : “Ben size programın amacından bahsedeceğim. Program Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Yüksek Lisans programı çerçevesinde hocalarımızın verdiği derslerin uygulaması olan bir alanda, öğrencilerin bu eğitim alanını aktif olarak kullanabilecekleri şekilde planlandı. Bunun da bir amacı alana bir hizmet götürmek ve yerel yönetimlerinde bir takım hizmetleri bu projeler sağlaması amaçlandı. Böyle bir kararla bir çalışmaya başladık. Bu amaçla başlayan programımız şehirlerarası bir programa dönüştü. Buradaki hocalarımız ile bağlantı kurduk. Bunun sonucunda Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile Kastamonu Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü yüksek lisans derslerinin birleştirilmesi ve bu bedensel bağ ile belirli konular saptanarak, elde edilen bilgilerin paylaşılması temel amacımız oldu. Bunu da başardık zannediyorum. Buradaki sonuçların bizim için önemli yanı, üniversiteler arasındaki bir takım eksiklerin giderilmesi ve gelişmiş üniversitelerin bilgilerinin diğer üniversiteler ile paylaşılması, öğretim üyeleri arasındaki ilişkilerin sağlanması, öğrenciler arasındaki iletişimin sağlanması idi” diyerek bilgi verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın açılış merasiminde yaptığı konuşmada; “Dünyamızı yaşanabilir olarak devam ettirmek istiyoruz. Yaşanabilir çevre, yaşanabilir dünya ve yaşanabilir dünya içinde öncelik kendi çevremiz. Bu manada Kastamonu içinde yapılmak istenen bir takım çalışmalar ortaya çıkmış. Burada Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü bir çalışma başlattı. Bu bizim için güzel bir çalışmadır. Başlangıç itibariyle güzel bir başlangıç. Bu işlerin çalışmaların sonucu almak çabuk olmuyor. Bunun başlangıcını yapmak önemliydi. Kastamonu’ya da hayırlı çalışmalar getirecektir. Belediyemizin bu manada ilimi değerlendirmesi takdire şayandır” ifadelerini kullandı.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş konuşmalarında; “Daha kaliteli ve konforlu yaşamak istiyoruz. Onun içinde çevremizin düzenli olması bizim için önemli. Güzellikten ziyade doğal olması benim için daha değerli. Peyzajlarımızda özellikte düz çizgiler istemiyorum. Çünkü düz çizgiler doğada belli oluyor. Doğaya uyumlu çalışmalar istiyorum. Yaptığınız yerin hem ruhuna, kültürüne bağlı olarak da yapmak gerekli. Çalıştığımız yerin usulüne uygun çalışmalar yapmanın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Bundan önce değişik illerde üniversitelerimizle çalıştık. Kültürel proje kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalıştığımız Bakırcılar Çarşısı projemizin de sonuna gelmek üzereyiz. Doğal bir çalışma idi. Ankara Üniversiteyle de bir projemizde güzel bir şekilde çalışacağız. Ben bu işin ilmi olarak yapılmasının taraftarıyım. Çünkü yaptığınız işin güzel olması, kalıcı olması, insanlara hoş gözükmesi bizim için çok önemli. Özellikle büyük parklarda, yeşil alanlarda düzenli olarak yaptığımız zaman halkımız yoğun ilgi gösteriyor. Fakat peyzajda farkındalık istiyor. Yeni bir şeyleri göstermek insanlarımızın hoşuna gidiyor. Elimizde büyük malzeme var. Bunların birinde güzel bir çalışma gerçekleştirebilirsek, hem Kastamonu’muza hem de öğrencilerimize ve üniversitemize katkı sağlayacağına eminim. Biz belediye olarak yardım sağlamaya hazırız. Yeter ki güzel bir proje ortaya çıksın. Günümüzde projelerin önemini iyi bilelim. Projelerin detaylandırılması da önemli.  Özellikle sert zeminlerde daha uygun malzemelerin seçilmesi bizim için önemli

Kuzeykent’de üzerinde durduğumuz büyük bir alan var. 240 bin metrekare bir alan. Buraya yanlış yapmak istiyoruz. Oraya uygun bir peyzaj yapılırsa daha uygun olacağı kanaatindeyim. Çokta büyük yapısal şeylere girmeden, doğayı çok incitmeden bir çalışma yapılırsa, daha güzel olacağını düşünüyorum. Bizim vizyonumuz değişmedi. Bizim vizyonumuz tarihimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi, doğamızı, dokumuzu korumak. Bu şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Hatalarımızı da siz değerli hocalarımızla kapatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından serginin katılımcıları yapılacak olan projeler hakkında bilgiler verdi. Programın sonunda katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi. Program fotoğraf çekiminin ardından son buldu.