Üniversitemizde eğitim gören Doğu Türkistanlı İlahiyat Fakültesi 1. Sınıf talebesi Adili Nuerruze ve İlahiyat Fakültesi hazırlık talebesi Etiye Adili Emin Baydil Spor Tesislerinde tertiplenen merasimle dünya evine girdi.

Doğu Türkistan'ın, Çin'in işgali altında olması nedeni ile İlimizde yapılan, gelin ve damadın ailesinden kimse katılamadığı düğün merasimine Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu İl Müftüsü Osman Aydın, Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü Reşat Asrak, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Türk Cumhuriyetlerinden İlimize eğitim görmeye gelen talebelerimiz ile davetliler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın merasimde yaptığı konuşmada, talebelerin memleketlerinden uzak buruk bir sevinç yaşadıklarını belirterek; "Memleketinden 7-8 bin kilometre uzakta nikâh akdi yapmak buruk bir sevinçtir. Dünyayı bağışlasanız hiçbir şey vatanın kıymetini vermez. Allah kimseyi vatansız, kendi vatanında da esir bırakmasın. İnanıyoruz ki, Doğu Türkistan istiklaline kavuşacaktır ve kendi geleceğini tayin edecektir. Kastamonu Üniversitesi'nde eğitim gören Türk vatandaşı olmayan 2 bin 250 talebemizin bin 550 kadarı Türk dünyasındandır. Bu sene Doğu Türkistan'dan 49 mağdur gencimiz geldi. Gençlerimizin anneleri babaları memleketlerinde ya ölmüş ya da hapiste. Gençlerimiz inşallah burada eğitimleri tamamlayıp memleketlerine döneceklerdir. Doğu Türkistan’da Türk nüfusu ne kadar artarsa size gelecekte o kadar fayda getirecektir. Bizde gençlerimize en az 5 çocuk diyoruz." dedi.

Kastamonu İl Müftüsü Osman Aydın, Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürü Reşat Asrak, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu'da günün anısına evlenen talebelerimize temennilerde bulundu.

Düğünlerine katılanlara teşekkür eden Damat Adili Nuerruze ise; "Anne babamızın yanımızda olmasını istediğimiz şu zamanlarda bizim hocalarımızın anne babamız gibi yardımcı olması bizi çok mutlu etti. Ben düğün hazırlıklarına başlamadan önce nasıl yapacağım diye düşünmüştüm. Endişe etmiştim. Arkadaşlarım yardım etti. Bana yardımcı olan arkadaşlarıma ve hocalarıma teşekkür ediyorum. " dedi.

Düğün merasiminde Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi. Fıkra ve şiirlerin okunduğu düğünde, tef çalınarak davetlilere Türkistan pilavı ikram edildi.

DSC 3975

DSC 3944