Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın 21-22 Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul’da Afganistan Ticaret Endüstrileri (ACCI) ve Türkiye Afgan İş adamları Derneği (AIAD) ve Türkiye Cumhuriyeti Kabil Büyük Elçiliğinin işbirliği ile düzenlenen Birinci Afgan ve Türk İş Adamları İkili Görüşmeleri ve Konferansı programına katıldı.

Programda yaptığı konuşmada Türk-İslam dünyasının işbirliğinin önemine vurgu yapan Rektörümüz Aydın, Kastamonu Üniversitesi olarak bunu eğitim ve ilmi faaliyetlerle yaptığımızı belirterek Afganistan coğrafyasında akademik işbirliğine giden ilk Türk üniversitesi olduğumuzu söyledi.

2015-2016 Akademik yılı için Üniversitemizde eğitim almak isteyen Afganistan asıllı öğrenciler için Kabil’de seçme sınavı yapıldığını, 28 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında sınava bizzat kendisinin ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sezgin Ayan’ın da katılarak süreci yönettiğini ifade etti.

Rektörümüz konuşmasının devamında, 2012 yılında 1 Afganistanlı öğrencimizin Üniversitemizde eğitime başladığını, 2014 yılında 74 öğrenci, 2015 yılında da 56 öğrenciyle birlikte toplam 131 Afgan öğrencinin Üniversitemizde okuduğunu ifade etti. Şu an Üniversitemizde 33 farklı ülkeden 1000 civarında öğrencinin eğitim aldığını bunlarının bir kısmının da yüksek lisans ve doktora yaptığını belirterek bu sayının giderek artacağını söyledi. Üniversite olarak, ülkemizle Afganistan ilişkilerin daha da arttırılması konusunda her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Programda, Üniversitemiz ile Afganistan Karwan Üniversitesi arasında Kabil’de daha önce imzalanan “Mevlana Değişim Protokolü” ve “İkili İşbirliği Protokolü” ön anlaşmalarının imza töreni de yapıldı.