Üniversitemiz Öğretim Elemanları İrlanda’da Sürdürdükleri Araştırma Çalışmalarını Tamamladı

1846-1852 yılları arasında etkili olan ve İrlanda nüfusunun dörtte birinin ölümüne veya kurtuluş ümidi ile başka ülkelere göç etmesine sebep olan Büyük Açlık felaketzedelerine ecdadımız Osmanlı yardım eli uzattı. İrlanda’ya gemiler dolusu gıda maddesi ve İrlanda’yı idaresi altında tutan İngiliz Hükümeti’nin sıcak karşılamamasına rağmen bugünün hesaplarıyla milyonlarca lira para gönderdi. Zamanla unutulan bu konunun araştırılması amacıyla Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğünün BAP projeleri kapsamında sağladığı destekle 15 gün süre ile İrlanda’ya giden Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖĞRETEN, Okutman M. Öztürk AKÇAOĞLU ve Okutman Mehmet BOLLUK, İrlanda’da yaptıkları araştırmalarını tamamlayarak yurda döndüler. Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖĞRETEN’in sorumluluğunda yapılan çalışmalarda İrlanda ve Osmanlı Arşivlerinde önemli bilgilere ulaşıldı.

Yapılan araştırma çalışması İrlanda Basını tarafından da ilgiyle karşılandı.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.