Üniversitemiz Yükseköğretim Kurulu Tarafından Tertiplenen Denklik Çalıştayı’na Ev Sahipliği Yaptı

Üniversitemiz ev sahipliğinde Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından Daire Başkanlığında görevli 38 personelin iştirak ettiği 'Denklik Çalıştayı' açılış töreni, 27 Ocak 2018 tarihinde Bilgehan Bilgili Kütüphanesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Çalıştayın açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda görevli personel katıldı.

Programın açılış konuşmasında Üniversitemizin ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz; "Denklikte önemli yol kat ettik. Şu anda denklik için başvurup sonuç alanlara baktığımızda ortalama 1,5 yıl bekliyorlar. Bizim bunu ortalama 6 aya indirmemiz lazım." dedi.

Denklik verilenlerin büyük çoğunluğunun Anadolu insanı olduğunu söyleyen Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz; "Dolayısıyla onlara güler yüzle hizmet etmek en önemli hedeflerimizden biri. Bizim halka açık yüzümüz biraz asık suratlı. En çok halka açık yüzümüz de denklik. Dolayısıyla denklikteki arkadaşlar ne kadar güler yüzlü olursa vatandaşımız ne kadar mutlu olursa o zaman biz de mutlu oluruz." diye konuştu.

Denklik verirken kalitenin çok önemli olduğunu vurgulayan Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, şöyle devam etti; "Güler yüzlü olmak kaliteden ödün vermek anlamına gelmiyor. Yaptığımız çok kritik bir iş. Topraklarımızdan birine tapu vermişiz ya da diploma vermişiz aynı şey. Dolayısıyla herkese tapu verilmez. Diploma da böyle bir şeydir. Kendi mühendislik piyasamızdan tutun da tıp piyasamıza kadar hiçbir yeri bozmadan, zarar vermeden, oranın kalitesini koruyarak bu hizmeti sürdürmeliyiz." dedi.

Denklik başvurularının zaman kaybetmeden sonuçlandırılması gerektiğini aktaran Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, şunları söyledi; "Bizim için kritik bir diğer nokta da kişinin fazla beklememesi. Olumlu ya da olumsuz kişinin sonucunu alması lazım. Şu anda denklik için başvurup sonuç alanlara baktığımızda ortalama 1,5 yıl bekliyorlar. Bizim bunu ortalama 6 aya indirmemiz lazım. Bize başvurup en çok sonuç alan ülkeler sırasıyla Azerbaycan, Bulgaristan, Makedonya, ABD ve İngiltere. ABD ve İngiltere'nin toplamı ancak Azerbaycan'a denk geliyor. Dolayısıyla verdiğimiz denkliğin büyük bir kısmının niteliği zayıf. Onun için bizim mümkün olduğunca kalite açısından filtreyi sıkı tutmamız lazım ama bu vatandaşı mağdur etme anlamına gelmiyor. Vatandaşa hizmetin en doğru, sağlıklı ve hızlı şekilde verilmesi gerekiyor. “ dedi.

Gösterilen ilgi ve alaka için Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’a ve Üniversitemize teşekkürlerini ileterek sözlerine başlayan Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman; “Bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz. Denklik biriminde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Denklik birimini nereden aldık nerelere getirdik. Son derece sıkıntılı bir durumdan şu anda imrenilen bir hale geldi. İnşallah daha iyi yere getireceğiz ve denklik birimiyle ilgili olumsuz algıları tamamen ortadan kaldıracağız." dedi.

Denklik Çalıştayı’nı İlimizde ve Üniversitemizde tertipledikleri için Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı’na teşekkür ederek açılış konuşmasında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “İlimize ve Üniversitemize hoş geldiniz. Denklik Biriminin güzel ve faydalı çalışmalarınızdan İnşallah Üniversite olarak bizlerde faydalanacağız. Bu hususta sizlerden talebimiz, Afrika’da ki üniversiteler ile denklik sıkıntıları yaşıyoruz. Son zamanlarda bu tür sıkıntıları aşmaya başladık. Orada ki üniversitelere daha fazla kolaylık temin edersek daha güzel olacağı kanaatindeyiz. İslam ülkeleri bizim müsamaha etmemiz gereken ülkelerdir. İslam ülkelerinde ki üniversitelerimiz ile bazı kıstaslarımızı hafifletirsek Üniversitelere de faydalı oluyor. Orada bulunan ülkelerin çok fazla ihtiyacı var ve eksiklerini buralarda tamamlıyorlar. Bu konuda müsamaha son yıllarda başladı. Kastamonu’nun 2018 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olması Üniversitemiz içinde imtiyazlı bir vaziyet oldu. İnşallah onu hep birlikte yaşarız. Çalıştayınızın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Açılış programının ardından Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz’e Üniversitemiz Külliyesi, Merkezi Laboratuvar ve Su Ürünleri Fakültesi Laboratuvarları tanıtıldı. Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman ve Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Açıkgöz, Merkezi Laboratuvarda ilmi çalışmalar için kullanılan teknik teçhizatların çok gelişmiş olduğunu ve Üniversitemizin çok büyük ilerleme göstermiş olduğunu belirttiler.

İki gün süren Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığı 'Denklik Çalıştayı' toplantıları sonrasında Daire Başkanlığı'nda görevli personel ile birlikte sosyal programlar ve şehir turu programı tertiplendi. 'Denklik Çalıştayı' 28 Ocak 2018 tarihinde son buldu.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.