Başbakanlık Müşaviri Birol Dok Üniversitemizde “Türk Dünyasında Kadın” Konferansı Verdi

Üniversitemizde Toplum ve Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından tertiplenen Başbakanlık Müşaviri Birol Dok’un konuşmacı olarak katıldığı “Türk Dünyasında Kadın” konulu konferans 27 Aralık 2017 tarihinde Üniversitemiz, Ahmed Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Konferansa; Başbakanlık Müşaviri Birol Dok, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Eşref Can, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sezgin Ayan, Prof. Dr. Ayhan Biber, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. S. Tunay Kamer, Toplum ve Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Alabaş ile Akademik ve İdari Personelimiz katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Toplum ve Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Alabaş; “Kastamonu’muzun 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlimiz Türk Dünyasının çeşitli coğrafyalarından gelen insanlara kapılarını açtı. Türk Dünyasının muhtelif yerlerinden gelen binlerce öğrencimiz Kastamonu’muzda eğitim almaya başladı. Bunların bir kısmı mezun olup kendi ülkelerinde vazifeler üstlenmeye başladılar. Üniversitemiz Türk Dünyasına yönelik pek çok faaliyete ev sahipliği yaptı. Sayın Rektörümüz Türk Dünyasına yönelik faaliyetlerde bizlere destek verdi. Türk Dünyasına büyük emekleri olan Birol Dok Bey’den “Türk Dünyasında Kadın” konusunu dinleyeceğiz. Kadınlarımız Türk kültür coğrafyalarında hayatın her alanında önemli vazifeler üstlenmişlerdir. Türk Dünyası tarihine adını altın harflerle yazdırmış ismi bildiğimiz ya da bilmediğimiz nice kadın kahramanlarımız vardır.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ramazan Alabaş konuşmasının devamında Toplum ve Kadın Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yaptığı faaliyetler hakkında bilgiler verdi.

Programda konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sezgin Ayan; “Üniversitemizin pek çok değişik alanda akademik faaliyetleri var. Her birimiz ayrı ilim ve faaliyet alanıyla ilgileniyoruz. Farkında olduğumuz ve olmadığımız birçok konuda iletişim halindeki dostlarımız bu faaliyetlere destek olmaktadır. Birol Dok, bu dostlarımızdan biri ve hatta Kastamonu Üniversitesi Ailesinin bir ferdi gibidir. Her alanda adı öne çıkıyor, bize destek oluyor. Çabalarımızı, destekleyici birçok noktada katkıları var. Türk-İslam kültürü bu çatıya adını verdiğimiz Ahmed Yesevi Hoca ve erenleri sayesinde ile Türkistan coğrafyasından Anadolu’ya Balkanlara birçok yere ulaştı. Aynı çizginin farklı çağlarda, farklı noktalarda, farklı seviyelerde değişik temsilcileri var. Yüreğini bu davaya vermiş birçok insanımız var. Bu bağlamda Sayın Birol Dok Bey’i -hem de önemli bir mevkideki bir ağabeyimizi- bu ruha gönül vermiş bir alperen olarak görüyorum.” dedi.” dedi.

Programda konuşan Belediye Başkan Vekili Eşref Can; “Kadınlarımız bizim baş tacımız. Peygamberimiz ‘cennet anların ayağının altındadır’ demiş. Kadınlar bu kadar kutsal, bu kadar değerli. Yine Kurtuluş Savaşı’mızda Ersizlerdere vardır Küre’de hiç erkek kalmamış, kadınlar sırtında cepheye mermi taşımışlar. Yine anayasamızda kadınlarla ilgili pozitif ayrımcılık vardır. Çocuklarımız, kadınlarımız, engellilerimiz için anayasamıza bu konulmuştur. “Kadına şiddeti basında okuyoruz, bunları nefretle kınıyoruz. ‘Kadına kalkan eller kırılsın’ diyoruz. Kadına el kalkmaz. Bizim Türk toplumu anaerkil bir toplumdur. Bizim küçüklüğümüzde hâkim ninelerimizdi, en son sözü onlar söylerdi. Kimse onların işine karışmazdı. Onun için kadın Türk toplumunda çok önemlidir.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından “Türk Dünyasında Kadın” konulu konferansı veren Başbakanlık Müşaviri Birol Dok; “ Türk dünyasında kadın, layık olduğu yeri alamadı. Maalesef Türk Dünyasında kadın, Türkiye’deki kadın gibi layık olduğu yeri hiçbir zaman alamadı. Çok ilginç, biz böyle değildik. Türk Dünyası değimiz yeri önce tarif etmem gerekiyor. Türk Dünyası, rahmetli Prof. Dr. Erol Güngör’ün dediği dünyadır. Yani ‘Türkün şehidinin, Türkün evliyasının olduğu yer Türkün vatanıdır.’Nerede bir Türk şehidi, evliyası varsa orada muhakkak Türk vardır. O halde bizim vatanımızın hiç şüphesiz ki, Edirne’den Hakkâri’ye kadar olan sınırdan daha büyük bir sınırı vardır. Gönüllerimizin kuşattığı Doğu Türkistan’dan başlayan, Viyana kapılarına kadar giden, Kudüs’e uzanan bir vatanımız var. Türk, kadını devlet başkanı, şair, yazar, düşünür, toplumu yönlendiren bireyler olarak öne çıkıyor. Türkler Kuran’a dönmedikleri için, Kuran-ı Kerim’den ilham alarak yola çıkmadıkları için belirli dönemler kadını dışlamışlardır. Cennet annelerin ayakları altındadır ancak kadın Türk toplumunda yönlendirici rolü üstlenemedi, belki rolü 300 yıldır. Ondan önceki dönemde de sıkıntı var ama 1910 yılında rahmetle andığımız Mehmet Akif Ersoy bu sorunu aslında bir şiir ile 3-5 satır ile ‘Köse İmam’ şiirinde çözmüş.” dedi.

Program, Başbakanlık Müşaviri Birol Dok’a plaket ve hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.