Kastamonu Üniversitesi'nin Öncülüğünde KATSO Kırgızistan’a Yatırım Yapacak

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonulu iş adamlarından oluşan heyet eşliğinde resmi temaslarda bulunmak üzere davetli olarak gittiği Kırgız Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Artem Novikov ile Görüştü.

Yapılan görüşmede Ekonomi Bakanı Artem Novikov; ülke ekonomisine katkı yapma gibi düşüncelerinden dolayı Rektörümüze ve heyet üyelerine teşekkür etti. Kırgızistan’a yapılacak yatırımlarda her türlü konuda yardımcı olacağını ve yapacakları yatırımların devlet güvencesinde olacağını belirtti. Ekonomi Bakanı ayrıca Kömür madeni işletmeciliği, deri sanayi, organik gıda ürünleri ihracatı, süt ürünleri gibi konularda yatırım yapılması hususunu dile getirdi.

Konuşmasına sıcak ve samimi karşılamadan ötürü Ekonomi Bakanına teşekkürlerini ileterek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; Kastamonu ili ve Üniversitemiz hakkında bilgiler verdi. Heyetinde bulunan işadamlarını tanıştıran Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kırgızistan’ın özellikle organik ürünler konusunda zengin bir ülke olduğunu, ancak bunun iyi pazarlanması gerektiğini belirtti. Üniversitemizin 2011 yılının sonlarından itibaren Tük Dünyası ile ilgili münasebetler kapsamında öncelikli olarak Kırgızistan ile faaliyetler başlatıldığını, Bu tarihten sonra yapılan müşterek faaliyetler neticesinde geçen yıldan itibaren Kastamonu-Kırgızistan arasında yapılan ticari ilişkiler de etkilendiğini,  Geçen yıl Kastamonu'dan Kırgızistan'a 4 milyon 556 bin liralık ihracat yapılmış ve bu ziyaret ve görüşmelerden sonra ihracatın daha da artacağını da beklediklerini belirtti.

Kastamonu Üniversitesi’ni “Kastamonu’nun Türk dünyasına açılan kapısı” olarak niteleyen Prof. Dr. Seyit Aydın, şehrimizin Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinde Üniversitenin kılavuz olduğunu, ancak eğitim ve kültür ilişkileriyle sınırlanmayıp, karşılıklı ticari ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu yüzden heyetin Kastamonu ve kardeş Kırgız Cumhuriyeti arasında bir ticaret köprüsü kurmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti. Rektörümüz ayrıca, 350 milyondan fazla nüfusa sahip Türk dünyasının güçlerini birleştirmesi halinde dünyanın ihtiyaç duyduğu barış ve huzur ortamının sağlanabileceği ifade etti.

Ziyaret karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.