Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve KATSO Üyelerinden Kırgız Cumhuriyeti Narın İli Valisi ile Görüştü

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonulu iş adamlarından oluşan heyet eşliğinde resmi temaslarda bulunmak üzere davetli olarak gittiği Kırgızistan’ın en önemli bölgelerinden biri olan Narın ili Valisi Amanbay Kayıpov ile görüştü.

Rektörümüz ve Kastamonulu iş adamlarından oluşan heyet onuruna düzenlenen yemekte çeşitli yöresel türkü ve Kırgız Türklerine has olan Manas Destanı’ndan örnekler sunuldu. Kırgızistan Cumhuriyeti Narın Valisi Amanbay Kayıpov, Türkiye Cumhuriyeti ve Kırgızistan Cumhuriyeti’nin kardeş ülkeler olduğunu, dilimizin, dinimizin, kültürümüzün ve tarihimizin ortak olduğunu vurgulayarak heyete Narın ilini teşrif ettikleri için teşekkür etti.

Valilik binasında başlayan Narın resmi temas kapsamında konuşan Narın Valisi Amanbay Kayıpov “İlimizi teşrif ettikleri için Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’a ve heyetine teşekkür ederim” dedi. Narın ilinin dağlık ve hayvancılığa elverişli, maden yatakları bakımından zengin bir bölge olduğunu ifade eden Narın Valisi, Türk işadamlarının bölgeye yatırımını önemsediğini, dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımcıların geldiğini, ancak ortak kültür ve tarihimizin getirdiği kardeşlik ilişkilerinin bölge halkı için daha da önemli olduğunu belirtti.

Konuşmasına sıcak ve samimi karşılamadan ötürü Devlet Bakanına teşekkürlerini ileterek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu ili ve Kastamonu Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Heyetinde bulunan işadamlarını tanıştıran Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi işadamı Sn. Feyyaz Pattabanoğlu’nun öğrencilere verdiği maddi destekten ötürü Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Sn. Prof. Dr. İbragim Junusov tarafından teşekkür belgesiyle onurlandırıldığını bildirdi.

Kastamonu Üniversitesi’ni “Kastamonu’nun Türk Dünyasına açılan kapısı” olarak niteleyen Prof. Dr. Seyit Aydın, şehrimizin Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinde üniversitenin öncü rol oynadığını, ancak eğitim ve kültür ilişkileriyle sınırlanmayıp, karşılıklı ticari ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu yüzden heyetin Kastamonu ve kardeş Kırgız Cumhuriyeti arasında bir ticaret köprüsü kurmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti. Rektörümüz ayrıca, 350 milyondan fazla nüfusa sahip Türk dünyasının güçlerini birleştirmesi halinde dünyanın ihtiyaç duyduğu barış ve huzur ortamının sağlanabileceği ifade etti. Ziyaret karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.