Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve KATSO Üyeleri Kırgız Cumhuriyeti Devlet Bakanı Nurhan Muminov ile Görüştü

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın ve Kastamonulu iş adamlarından oluşan heyetle resmi temaslarda bulunmak üzere davetli olarak gittiği Kırgızistan’da başkent Bişkek’teki Hükümet binasında Kırgız Cumhuriyeti Devlet Bakanı Nurhan Muminov ile görüştü.

Kırgız Bakan, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı çeşitli alanlardan sorumlu müsteşarlarıyla birlikte karşıladı. Türkiye’den heyetin geleceği haberini büyük bir mutlulukla kabul ettiğini ifade eden Devlet Bakanı, işadamlarından oluşan heyetin Kırgızistan’a gelmesini sağlamasından dolayı Rektörümüze minnettar olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, İlimiz ve Üniversitemiz hakkında bilgiler verdi ve sıcak ve samimi karşılamadan ötürü Devlet Bakanına teşekkür etti. Heyetinde bulunan işadamlarını tanıştıran Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi işadamı Sn. Feyyaz Pattabanoğlu’nun öğrencilere verdiği maddi destekten ötürü Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. İbragim Junusov tarafından teşekkür belgesiyle onurlandırıldığını bildirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kastamonu Üniversitesi olarak Kırgızistan’da bulunan üniversitelerle çok iyi ilişkiler içerisinde olduğunu, Oş Devlet Üniversitesi, Bişkek Sosyal Bilimler Üniversitesi, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi, Arabayev Kırgız Devlet Üniversitesi, Cusup Balasagun Kırgız Milli Üniversitesi, Kasım Tınıstanov Issık-Göl Devlet Üniversitesi, Mahmud Kaşgari Üniversitesi, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Celal Abad Devlet Üniversitesi gibi Kırgız üniversiteleriyle karşılıklı anlaşmalar imzaladığını, eğitim öğretim, değişim programları ve bilimsel araştırma projelerinin hayata geçirildiğini ifade etti. Ayrıca Narin Devlet Üniversitesi ve Talas Devlet Üniversitesiyle de ikili anlaşma imzalayacağını belirtti.

Kastamonu Üniversitesi’ni “Kastamonu’nun Türk Dünyasına açılan kapısı” olarak niteleyen Prof. Dr. Seyit Aydın, şehrimizin Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinde üniversitenin öncü rol oynadığını, ancak eğitim ve kültür ilişkileriyle sınırlanmayıp, karşılıklı ticari ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu yüzden heyetin Kastamonu ve kardeş Kırgız Cumhuriyeti arasında bir ticaret köprüsü kurmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti.

Kırgız Cumhuriyeti Devlet Bakanı Nurhan Muminov,  Kırgızistan’a yaptığı katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Aydın’a teşekkür etti ve karşılıklı ticaret hacminin arttırılması hususunda her türlü desteğin sağlanacağı, bu konuda ilgili bakanlıklara talimat verme yetkisinin bulunduğunu ve her zaman kapısının kendilerine açık olduğunu söyledi.

Ziyaret karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.