Kırgızistan Uluslararası Üniversitesinden Üniversitemize Ziyaret

Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Kompleksi Mütevelli heyeti Başkanı, Onursal Başkanı Prof. Dr. Asylbek Aidaraliev ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Baatyrbek Akylbekov, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret etti.

Yapılan ziyarette karşılıklı olarak öğretim üyeleri ve öğrenci değişimleri, ilmi projeleri birlikte yapma ve çift diploma ile ortak yürütülebilecek faaliyetler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Kompleksi Mütevelli heyeti Başkanı, Onursal Başkanı Prof. Dr. Asylbek Aidaraliev, Üniversitemiz şeref defterini imzaladı.

Üniversitemiz dekanları ve müdürleri ile bir araya gelen Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Kompleksi Mütevelli heyeti Başkanı, Onursal Başkanı Prof. Dr. Asylbek Aidaraliev ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Baatyrbek Akylbekov, yapılabilecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulundular.

Ziyarette konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Kastamonu’ya, evinize hoş geldiniz. Üniversitemiz ve Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi arasında bugün ki ziyaret hayırlı ve güzel bir başlangıç olur. İki kardeş memleketin iki kardeş üniversitesi olarak beraber çalışırız. Artık kardeşliğimizi pekiştirmemiz için beraber çalışmayı her alanda iş birliği yapmamız esas olmalıdır. Kırgızistan’da bazı üniversitelerimizi ile yürüttüğümüz ortak çalışmalarımız oldu. Bundan sonra Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi ile çok iyi çalışmalarda yapmaya hazırız. Kastamonu Üniversitesinin diğer adı Türkistan Üniversitesidir. Öğretim üyeleri ve öğrenci değişimleri, araştırma projelerini birlikte yapma ve çift diploma ve ortak faaliyetleri beraber yapabiliriz. Kastamonu Üniversitesi sizin Üniversitenizdir. Kastamonu’da sizin evinizdir. Bundan sonra inşallah evinizde rahat edersiniz” dedi.

Konuşmasının devamında Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Üniversitemiz hakkında tanıtıcı bilgiler paylaştı.

Ziyarette Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi hakkında bilgiler paylaşan Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Kompleksi Mütevelli heyeti Başkanı, Onursal Başkanı Prof. Dr. Asylbek Aidaraliev Asylbek Aidaraliev; “Seneye Mart ayında 25. Yılımız olacak. Üniversitemiz San Francisco Üniversitesi ile ortak kurulmuştur.  Üniversitemizin yaptığı bazı projeler var. NASA ile ortak bir projemiz var. Sizinle birlikte yeni projeler yapmaya ve devam eden projelerimizi de birlikte yapabiliriz. Yeni bir projemiz olan Amerika-Kırgızistan-İç Moğolistan ile birlikte yapacağımız projede sizinle de çalışmak istiyoruz. Sizin projelerinize de katılmak isteriz. Hindistan ve Çin’de birlikte proje yaptığımız Üniversiteler ile Avrupa arasında köprü görevi görmekteyiz. Birlikte çalışmayı istemeniz durumunda birlikte çalışabiliriz. Üniversitemizde 1+2+1 programı var. Yani 1 sene ülkemizde 2 sene başka ülkede ve son sene yine ülkemizde eğitim görmekte ve mezun olmaktadır. Bu sistemi Kastamonu Üniversitesi ile uygulayarak öğrencilerinizin Hindistan’a İngilizce öğrenimine gönderebiliriz. Çift diploma programlarını Üniversite olarak önemsiyoruz. İki Üniversiteden mezun olduktan sonra öğrencilerimiz için iş imkânı konusunda da işbirliğimizi geliştirebiliriz. Sizden aldığımız materyalleri ve edindiğimiz bilgileri Üniversitemizin dekanları ile görüşüp birlikte iş birliğini sunup, başlayacağız. Beraber çalışma alanlarımız var. Üniversitenizin kısa zamanda büyük yol aldığını görüyoruz.  Sizinle çalışmak için çok istekliyiz. Çok teşekkür ederiz. Üniversiteyi çok sevdik. Ortak noktalarda beraber çalışmayı istiyoruz” dedi.

Yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “ İlahiyat Fakültesi çalışmanız için Üniversitemizden faydalanabilirsiniz. Orman sahası ve Dağcılık sahasında Rektörümüzün özel hususu çalışmaları konusunda Orman Fakültemiz Dünya’da en iyi Orman Fakültesi ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuzda yardımcı olacaktır. Bu manada çalışmalara hemen başlayabiliriz. Hindistan’da ortak çalışmalarımız Mevlana bazında oluyor. Yurt dışında 85 Üniversite ile ikili anlaşmamız bulunmaktadır. Pakistan, Azerbaycan, Filipinler, Malezya ile ortak yürüyen projelerimiz var. Fas ile de yeni bir projemiz var. Sudan ile de çalışmalarımız belli bir seviyeye geldi. Kırgızistan ile sempozyumlar düzenledik. Kırgızistan-Manas Üniversitesi ile Fen Bilimleri projesi de yürüttük. Kazakistan’da ki bazı Üniversitelerimiz ile çalışmalarımız oldu. Ormancılık konusunda akademisyenlerimiz bazı hususlarda yardımcı oldular. Bizim çalışma sahamızda değişik şekiller ve ülkelerde de devam ediyor. Her türlü projede beraber çalışmaya hazırız. Bu manada hiçbir sınırlama yapmayız. Kırgızistan’da alınan diplomanın Ülkemizde geçerli olmasını İnşallah çift diploma ile aşabiliriz. İlmi yayınlarda taranan indekslere giren yayınlarımız bulunmaktadır. Akademisyenleriniz yayınlarınızda bizim dergilerimizi düşünebilirler. Ortak fakülteleriniz ve enstitüleriniz ile rahatlıkla her türlü çalışmayı beraber yapabiliriz ve ortak diplomaya geçebiliriz.  ”dedi.

Kırgızistan Uluslararası Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Kompleksi Mütevelli heyeti Başkanı, Onursal Başkanı Prof. Dr. Asylbek Aidaraliev ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Baatyrbek Akylbekov’a, Rektörümüz tarafından cübbe giydirildi. Karşılıklı hediye takdiminin ardından ziyaret Üniversitemiz Külliyesinin gezilmesi ile son buldu.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.