Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Üniversitemizi Ziyaret Etti

Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev ve beraberinde ki Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 3. Kâtibi Guvanç Yazmemmedov, Üniversitemizde öğrenim gören Türkmenistan Uyruklu öğrenciler ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Kastamonu'ya geldi.

Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı ziyaret etti. Üniversitemiz ve Türkmenistan uyruklu öğrenciler ile ilgili görüş alışverişinde bulundular.

Ziyaretten konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Bizde ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Kastamonu’ya ve Üniversitemize hoş geldiniz, şeref verdiniz. Şuanda 2200 kadar Türk vatandaşı olmayan gencimiz okuyor. Bunlardan 138’i Türkmenistanlıdır. Afganistan’dan gelen Türkmenlerde var. Sizin böyle bir ziyaret düşünmenizde ayrıca memnun olduk. Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’la alakalı programlar, günler yapıyoruz. Her sene 21 Mart’ta milletlerarası Nevruz günü yapıyoruz. Şuanda 44 ülkeden talebemiz var. 44 ülkeden bütün gençlerimiz, kendi memleketleriyle alakalı iştirak ediyorlar. İnşallah burada gençlerimizle beraber Türkmen günleri yapabiliriz. Türkmenistan’ın “İstiklal Günü“, Tanınmış Türkmen âlim, idareci, devlet adamı, bunlarla alakalı programları birlikte yapabiliriz. Hem burada hem orada olmak üzere Kırgızistan, Azerbaycan ile ilgili sempozyumlar yaptık. Ayrıca hep beraber Türk Dünyası programları yapıyoruz. Kardeşlerimizle devamlı beraber olmamız bizi memnun ediyor. Kastamonu Üniversitesi, “Türkistan Üniversitesi“ olarak bilinir. Böyle bir vasfımız var. Dışarıdan talebe ve öğretim elemanı getirme hususunda, ilk olarak Türk dünyasından başladık. Daha sonra 44 ülkeye yayıldı” dedi.

Ziyarette konuşan Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev; ” Geçtiğimiz günlerde Karabük Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi’ni ziyaret ettik, oradan Kastamonu Üniversitesi’ne geldik. Önümüzde ki günlerde Mersin Üniversitesi ve Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesini ziyaret edeceğiz. Öğrencilerimizle görüşmek, Üniversite yetkililerimizle tanışmak istiyoruz. Kabulünüzden dolayı size de çok teşekkür ediyoruz. Hem Şehirleri görmüş oluyoruz, hem de Üniversite Yetkilileriyle tanışıyoruz ve öğrencilerimizle sohbet ediyoruz. Bu anlamda ziyaretimiz bu şekilde devam edecektir” dedi.

Ziyaret Üniversitemiz Şeref Defteri’nin imzalanması, karşılıklı hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Ziyaretten sonra Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev ve Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği 3. Kâtibi Guvanç Yazmemmedov, Üniversitemiz Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nun da Türkmenistan uyruklu öğrencilerle bir araya geldi.

Buluşmada konuşan Türkmenistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev; “ Uluslararası faaliyetler ve öğrencilerimizin Kastamonu Üniversitesinde öğrenim gördükleri süre içerisinde Hem Türkiye ile ilgili olarak hem de Kastamonu Üniversitesi ile ilgili ne gibi bir izlenimleri olduğunu tespit etmek amacıyla ve hal-hatır sormak amacı ile Kastamonu’ya gelmiş bulunuyoruz. Bugün Türkmenistanlı talebelerimiz, gençlerimiz ile bugün burada toplantının düzenlenmesi için oluşturdukları koşullardan dolayı Sayın Rektörümüze ve emeği geçen bütün akademisyenlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Buluşmada konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Sizleri burada görmek bizi mesut, bahtiyar ediyor. Türkmenistan’dan gelen gençlerimizle bizde okuyan gençlerimizle birebir temas kurmak, onlarla beraber olmak gibi güzel bir başlangıç yaptığınız için çok memnun olduk. Yeni gelen gençlerimize de güzel bir eğitim yılı olmasını diliyoruz. Teşekkür ediyoruz” dedi.

Buluşma programı toplu fotoğraf çekimi ve Türkmenistanlı öğrenciler ile birlikte düzenlenen yemek programının ardından son buldu.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.