Üniversitemizde Mushaf Tarihi Çalışmaları Bağlamında Son Yüzyıl Oryantalizmi Konferansı Düzenlendi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi tarafından tertip edilen Diyanet İşleri Eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç’ın konuşmacı olduğu “Mushaf Tarihi Çalışmaları Bağlamında Son Yüzyıl Oryantalizmi” adlı konferans Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesinde düzenlendi.

Program öncesinde Diyanet İşleri Eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaret Üniversitemiz Şeref defterinin imzalanması ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

“Mushaf Tarihi Çalışmaları Bağlamında Son Yüzyıl Oryantalizmi” adlı konferansa, İdare Mahkemesi Başkanı Hakan Yumuşak, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, İş adamı Kemal Pattabanoğlu,  Kamu, kurum ve kuruluşların amirleri, Akademik ve İdari Personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Diyanet İşleri Eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, Kur’an- ı Kerim ve Musaf konularında bilgiler vererek, Oryantalizm ’in ilk defa 1779 yılında İngiltere’de kullanılan kelime,  İslam Dünyasını inceleyen, İslam dünyası hakkında batılıları bilgilendiren, İslam ve batı medeniyeti arasındaki mücadelede, Batı lehine veriler elde etmeye çalışan bir akım olduğundan bahsetti.

Konuşmasının devamında Oryantalizm ‘in nasıl geliştiği konusunda Arapçayı çok iyi öğrendiklerini, Arapça kürsüsünün ilk defa 1539 yılında Fransa’da kurulduğundan, Arapça Dil Bilgisi kitabının yayınlandığından, daha sonra İslam’ın tarihsel ve toplumsal bir oldu olarak gösterdiklerinden bahseden Diyanet İşleri Eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç;” Merhum Cemil Meriç üstadımız Oryantalizmi, “Sömürgeciliğin Keşif Fonu“ ile tanımlamıştır. Terimin Arapça karşılığı istişrak’tır. İştişrak ile ilgilenenlere de Müsteşrik diyoruz. Oryantalistler ya da müsteşrikler diyebiliriz. Oryantalistler Batı siyasetinde ve ticaretinde, sömürgecilik faaliyetlerine önemli malzemeler sağlamışlardır. İslam dünyasında Oryantalistlerin aleyhinde onlarca kitap ve makale yayınlanmıştır. 1973’de Paris’te yapılan Uluslararası Oryantalistler Kongresinde, “Oryantalizm“ kelimesinin bundan böyle kullanılmaması kararlaştırılmış, kongrenin adı, “Kuzey Afrika ve Kuzey Asya konulu Beşeri Bilimler Kongresi“ olarak değiştirilmiştir” dedi.

Konferans hediye takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.