Rektörümüz Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı

5 Ekim 2016 tarihli İçişleri Bakanlığının Genelgesi gereğince Kastamonu Valiliği tarafından tertip edilen “Ekonomi Değerlendirme Toplantısı” Orman Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleşti.

Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Vali Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kamu Kurum ve Kuruluşların amirleri ile Basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Ekonomi Değerlendirme ile alakalı toplantılarda son zamanlarda oldukça verimi diyebileceğimiz çalışmalar oldu öncelikle koordinasyon için Sayın Valimize çok teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalar içinde reel olarak Üniversitemiz 2016 2017 döneminde iktisadi olarak Kastamonu’da akademik olarak bir çalışmada ortaya çıkan duruma göre geçen sene itibari ile öğrencilerimizin ortalama yıllık harcama tutarı Türk vatandaşı olanların 166 Milyon Türk Lirası harcama, milletlerarası öğrencilerimizin de 24 Milyon 100 Bin Türk Lirası İlimize bıraktığı harcamaları var. Üniversitemizin genel olarak bütçemize giren döner sermaye gelirlerimiz ile birlikte 4 Milyon 500 Bin TL civarındadır. Bunun yanında eğitim faaliyetleri ve diğer hususlar üretimi de vardır. Geçtiğimiz yıl 1 Milyon 500 Bin TL lisansüstünden sağladığı gelir var. Üniversite bu gelirler ile Kastamonu ekonomisine katılmıştır. Uygulama alanlarından ve tesislerimizden gelen gelirlerde 3 Milyon 700bin civarında, kongre, sempozyum, panel gibi hususlardan gelen de 750 Bin TL civarındadır. Toplamda ise bu rakam 199 Milyon TL’dir. Geçtiğimiz yıl Kırgızistan’a yaptığımız ziyaretler sonucunda Kastamonu’nun Kırgızistan’a yaptığı ihracat rakamı 4 Milyon 566 Bin TL’ olduğunu biliyoruz. Geçen sene Kırgızistan’a gittiğimizde de o ihracatın mimarı diyebileceğimiz arkadaşlarla irtibatımız oldu onlarda şunu söylediler 2012 yılından itibaren Üniversitenin burada gösterdiği faaliyetler bize kaynak teşkil etti. Bu da bizim yer bulmamızda fayda etti. Şuanda 4 Milyon 600 Bin’ TL’lik bir ihracatı yaptık dediler. Bunun yanında ekonomiye dolaylı katkıları olan ilmi yayınlar, kitaplar, müteşebbislerimiz sahip çıkarsa şuanda 8 patentimiz, bir endüstriyel tasarım ürünümüz, yurtdışı faaliyetlerimiz var. Patentlerimizi yatırıma çevirebilirsek çok güzel olur. Bunu sektörlerimize tanıtabilirsek çok iyi olur. İhracata fayda eden turizm hususunda çalışmalar kongreler sempozyumların getirdiği güzel şeyleri görüyoruz. 4 sene öncesine kadar Kastamonu nüfusu artmıyordu zaman zaman azalabiliyordu. Ama şuanda 3-4 senedir Kastamonu’nun nüfusunda artış var. Sportif faaliyetlerimizde Türkiye ve Avrupa derecelerimiz yine katkı olarak söylenebilir. Ekonomimize etki eden başka bir hususta inşaat sektörü çok önemli bir paya sahip şuan 30 bin civarında talebemiz var. Bunların 300’ü civarı ailesi ile burada yaşamaktadır. Lisans Üstü eğitim alan öğrencilerimizde devletten aldığı maaşlar ile oldukça iyi ekonomik şartlarla İlimize geliyorlar. İlimizde son yıllarda Türkiye’nin sayılı taşıma şirketleri başta olmak üzere şuanda nakliye ve yolcu taşıması çok arttı. Öğrencilerin gelmesi ile ulaşım sektörüne de oldukça faydası oldu. Turizm ile alakalı da 6 senedir yaptığımız çalışmalar zinciri sonucunda potansiyel olarak çok iyi şeyler üretebilecek durumda ilmi çalışmalarımız var. Münferit faydalananlar oldu tabi ama genel manada bir Kastamonu’nun ekonomi politikası haline gelmesi hususunda Sayın Valimiz ile İlimize geldikten sonra ilk iş olarak irtibat kuruldu. Kalkınma ajansımızda projeyi yönetti. İnşallah Turizm bundan sonra iyi bir koordinasyonla çok iyi noktalara gelecektir. Ekonomimizde de herhalde önemli bir mihenk taşı olacaktır” dedi.

Toplantı protokol konuşmaları ve sunumlar ile devam etti.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.