Üniversitemizde Kırgız Türkleri Tarihi ve Kültür Sergisi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “ Kırgız Türkleri Tarihi ve Kültür Sergisi” açılış programı ve “Kırgız Kültür Günleri” etkinliği 31 Mart 2017 tarihinde Üniversitemiz Ahmet Yesevi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Programa Kastamonu Vali Vekili Yaşar Karadeniz, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın, Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği Ataşesi Saltanat Dzhumabekova, ve Rektör Yardımcısı İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Rektör Yardımcısı Sezgin Ayan, Kırgız Türkleri Derneği Başkan Yardımcısı Abdülmetin Keskin, Kırgız Devlet Sanatçısı ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Aysulu Tokombayeva, Kırgız Devlet Sanatçısı Elzar Öskönbaeva, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri, Üniversitemizin Akademik ve İdari Personeli ile öğrenciler katıldı.

Selamlama konuşmalarını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Seyit Aydın; “Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım, kamu, kurum ve kuruluşların çok değerli idarecileri, mesai arkadaşlarım, sevgili gençler, değerli misafirler hepiniz bu manalı günümüze hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Güzel bir gece geçirmenizi diliyorum. Sağ olun, saygılar sunuyorum” dedi.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Rafet Özkan konuşmalarında; ”İlahiyat Fakültesi olarak ilkini tertiplediğimiz “Kırgız Kültür Günleri” ve inşallah diğer Türk boyları içinde Kültür günleri programı düzenleyeceğiz. Kültür, toplumların bütün özelliklerini içinde barındırır. Kültürler halıya, kilime sembol olur. Bütün milletler bayrakları sembol olarak kullanır. Bütün ülkelerde milli kıyafetler bir destanı anlatır, bir tarihi anlatır. Biz kültürün bütün parçalarını bir araya getirmek suretiyle Türk Milletinin bir arada tutunması gerektiğini ve birliğin yeniden inşa edilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz.” dedi.

Kırgızistan Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Saltanat Dzumabaeva konuşmalarında; “Öncelikle böyle bir etkinliği düzenleyip bizi davet etme nezaketinde bulunan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Seyit Aydın’a ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan’a teşekkürlerimi sunuyorum. İki farklı ülkenin beraberliği ebediyete kadar sürecektir.” dedi.

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş konuşmalarında; “Türk Dünyası büyük bir dünya. Biz de ilişkilerimizi elimizden geldiği kadar bu vesilelerle sürdürmeye çalışıyoruz. Kültürümüz aynı kültür ve onların yaşatılması gerçekten çok önemli. Biz de Kastamonu Belediyesi olarak “Türk Dünyası Günleri” etkinliğimizi düzenliyoruz. Türk Dünyası bizim için çok önemlidir. Kırgız kardeşlerime çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Kastamonu Vali Vekili Yaşar Karadeniz konuşmalarında; “Mesafeler uzak olsa da kalpler ortak çarpıyor. 2.5 yıl Önce Çin'e gitme imkânım olmuştu. Değil Kırgızistan, Çin'in başkentinde bile Türkiye'den parçaları görebiliyorduk. İki kültür arasında birçok ortak noktalar bulunuyor. Tarih içerisinde mesafeler uzamış, kültürler farklılaşmış gibi görünse de dışarıdaki sergiyi incelediğimizde pek çok ortaklığımız olduğunu ve bu ortak unsurların bizi bize bağladığını görüyoruz. Bununla da yetinmemeliyiz. Aradaki mesafeyi daha da yakınlaştıracak etkinlikleri yapmak zorundayız. Karşılıklı öğrenci alışverişi bu yakınlaşmanın önemli unsurlarından biri olup birbirimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak. Kırgız kültürünü biraz daha tanıma imkânı bulacağız. Bu etkinliği düzenleyen Kastamonu Üniversitemize, Rektörümüze, katılımlarınızdan dolayı da sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından etkinlik “Kırgız Kültür Günleri” programı “Kırgızistan” belgeselinin gösterilmesi, “Manas Destanı” sahne performansının sergilenmesi, Devlet Sanatçısı Elzar Öskönbaeva’nın sahneye çıkarak Kırgız Türkülerinden parçalar seslendirmesi, “Töremiz” adlı kültürel gösterinin ardından Milli folklor “Kara Jorgo” oyunu oynanması ile devam etti.

Program, “Birlikte Daha Güçlü Olalım” sahne gösterisinin canlandırılması, sahnedekilerin Ana Yurt marşını okuması ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 2 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.