Afganistan Coğrafyasında Akademik İşbirliğine Giden İlk Türk Üniversitesi : Kastamonu Üniversitesi

Rektörümüz Prof. Dr. Seyit AYDIN ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sezgin AYAN, İstanbul Afganistan İşadamları Derneği Başkanı Ezatullah SADAT’ın girişimleriyle 28 Temmuz - 1 Ağustos 2015 tarihleri arasında Afganistan’ın başkenti Kabil’e akademik işbirliği ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ilk gününde; Kabil Türk Büyükelçiliğine yeni atanan Büyükelçi Ali Sait AKIN’a ziyaret gerçekleştirildi ve yükseköğretimde Türkiye Afganistan işbirliği imkânları üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

Afganistan ziyareti esnasında, Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Mohammadullah “Batash”, Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Özel Kalem M. Humayun Khayri, Milletvekili Sayed Anwar Sadat, Karwan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Jawed ANDISH ve Rektörü Prof. Sayed Masaod Sadat ile Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Atiqullah NUSRAT ile görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde ülkelerimiz arasındaki köklü dostluk ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi, Türkiye’de eğitimin yüksek düzeyde talep edildiği, Türkçeye yoğun ilginin var olduğu hatta her aileden en az bir kişinin geleneksel olarak Türkçe öğrenmeye teşvik edildiği ifade edildi.

Karwan Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi Rektörleri, iki üniversite arasında “Mevlana Değişim Protokolü” ve “İkili İşbirliği Protokolü” imzaladı. Bu anlamda; Afganistan Coğrafyasına giren ilk Türk üniversitesinin Kastamonu Üniversitesi olduğu ifade edildi. Ön görüşmeleri yapılan ve daha ileriki bir tarihte ise Kabil Üniversitesi ile akademik işbirliği anlaşmaları imzalanması planlandı. Ziyaretin son gününde; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezgin AYAN tarafından Uluslararası Öğrenci Kabul Sınavı Karwan Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı.

Kastamonu Üniversitesi, 01 Mart 2006 tarih ve 5467 sayılı kanunla kurulmuş olup; şu an 13 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulu'ndan oluşmaktadır.